За нов вицепремиер, който да отговаря на управлението на средствата от ЕС, настоява ДСБ. От партията съобщиха, че вече са представили пред ГЕРБ предлагания от тях модел за подобряване управлението на парите от ЕС.

Припомняме, мотивите на ДСБ са, че финансовият министър Дянков не може да отговаря и за еврофондовете, по които трябва да се осигурява национално съфинансиране, и за постъпленията и съхраняване на бюджета.

Моделът предвижда новият вицепремиер да бъде председател на Съвета по управление на средствата от ЕС, да представлява съвета, да съгласува участието на лицата, представляващите лицата пред ЕК във връзка с оперативното изпълнение на програмите и проектите, финансирани от ЕС.

Той ще определя дневния ред на съвета, ще организира и контролира решенията му, ще налага санкции и ще внася в Министерски съвет проекти на актове.

Предвижда се още новият вицепремиера да отговаря и да е принципал на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС", както и да осъществява цялостен вътрешен контрол.

Според ДСБ въвеждането на поста вицепремиер на еврофондовете в структурите на правителството няма да е повторение на предишната длъжност, заемана от Меглена Плугчиева. По думите на Асен Агов не става въпрос за разтоварване на един вицепремиер и натоварване на друг.

По мнение на Веселин Методиев не би трябвало преструктурирането да доведе до напрежение в кабинета. Споровете между вицепремиерите се решават от премиера, а сега имаме силен премиер. Ако има спорове, те ще бъдат решавани бързо, убеден е Методиев.

Той отказа да съобщи дали вече има кандидатури за предлагани нов пост, но заяви, че познава поне трима души от ГЕРБ, които са в състояние да поемат тази тежка и отговорна работа. Ще бъде много балкански да казвам аз имена, посочи Методиев.

Той подчерта, че само премиерът има право да вземе решението.

Като неотложна промяна, която трябва да настъпи в управлението на средствата от ЕС, от ДСБ посочиха преустановяване на модела на заплащане на специализирана администрация в този сектор.

От партията коментираха, че ексминистрите Николай Василев и Пламен Орешарски са създали двойно и тройно заплащане в тази сфера. Има заплати по-високи от на министър-председател, а ефектът е нулев, заяви Методиев и подчерта, че това трябва да се прекрати.

Сегашният опит с тройни заплати не само не е дал резултат, не само не е преборил корупцията, но и лисват реални резултати, отбелязаха от ДСБ.