Софийски районен съд остави за постоянно в ареста 15-годишният Валентин Стоянов, който преби своя връстник от 35 СОУ преди дни.

Съдът посочи, че обвинението, повдигнато на момчето е за тежко умишлено престъпление и за него законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години.


Бащата на Валентин крие лицето си,
влизайки в съда

Тъй като обаче, се касае за непълнолетен, наказанието за това престъпление е редуцирано до 5 години затвор.

Според съда, макар и в начална фаза на разследването, до момента са събрани достатъчно доказателства за това, че младежът е извършил престъплението, за което е обвинен.

Във връзка с инцидента, в следствие на който пострадалият Андрей Илчев остана само с един бъбрек, показания са дали неговата класна ръководителка, психологът от училището, негови съученици и приятели, както и баща му - Огнян Илчев.

Вече са направени съдебно-медицинска експертиза за състоянието на пострадалото момче, няколко души са разпознали побойника и са извадени разпечатки от разговорите по скайп и фейсбук на Валентин Стоянов с негови приятели.

Първоначалният замисъл бил Валентин, заедно с приятелите си от столичната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев", след края на часовете да се насочат към района на 35 СОУ и да пребият случайно избран ученик.
Момчетата от столичната гимназия се снабдили с маски и решили да се разделят на малки групи, за да не привличат вниманието към себе си, за да не извика някой полицията. Така подготвени те се насочили към училището.

По данни на всички свидетели, разпитани до момента, Валентин се движел сам и отделно от приятелите си. Минавайки покрай училището, той видял две свои познати, които учат в 35 СОУ. Валентин поздравил двете момичета, сложил маската и нападнал Андрей Илчев, който се движел точно зад тях, заедно с други две момичета.
Валентин не познавал Андрей и двамата не са спорели и не са се карали непосредствено преди жестокия побой, става ясно от доказателствата.

Аз му ударих един и от там такова мятане... имах чувството, че асфалтът се пукна. После два шута в главата...
хвалбите на Валентин във фейсбук

Валентин го хванал през кръста, вдигнал го високо и го хвърлил на земята, след което го ритнал два пъти в главата и още няколко пъти в тялото, след което избягал от мястото.

Момчето с охота разказало на двама свои съученици във фейсбук и скайп подробности от инцидента. „Аз му ударих един и от там такова мятане... имах чувството, че асфалтът се пукна. После два шута в главата ...", били думите с които Валентин се похвалил на приятелите си.

Всички свидетели са категорични, че само той е нанасял ударите. Тъй като Андрей все още е в болница и лечението му продължава, не е изготвена крайна съдебно-медицинска експертиза, която да установи какви са нараняванията му.
Вследствие на ритниците по тялото му обаче, единият му бъбрек е бил разкъсан и затова се наложило отстраняването му.

Въпреки че Валентин е само на 15 години, той разбира значението и същността на извършеното, сочат данните от извършената му комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Тя сочи още, че момчето не е било повлияно от лекомислие или увлечение.

Съдът уточни, че за да бъде определена най-тежката мярка - „задържане под стража" за непълнолетно лице, случаят трябва да е изключителен.

Съдът прие, че случаят е точно такъв и се мотивира с конкретните обстоятелства от престъплението - предумисъл за причиняване на телесна повреда на произволно избрано лице, предварителна подготовка, присъствието на много негови приятели, които да бъдат помагачи или съучастници, избиране на аксесоари, за да не се установи самоличността му и маханизъм на тежките наранявания.

Съдът подчерта, че Валентин не е бил провокиран, за да използва груба физическа сила, граничеща с жестокост.
Съдът изтъкна, че за обвиняемия са характерни безпардонно нарушаване на правилата за поведение на гражданите, абсолютно незачитане на правата на други лица и демонстриране на чувство за безнаказаност.
Съдът изтъкна, че това е характерно за лица, изградили трайни престъпни навици.

Освен това, поведението на Валентин не е инцидентно. Няколко пъти преди това, той е бил инициатор на сбивания с ученици от 35 СОУ без конкретна причина и с цел да демонстрира надмощие над негови връстници и по-големи деца.

Последният негов побой е пак през ноември, след който 4 РПУ е започнало разследване. Освен това той е регистриран в Детска педагогическа стая за побой и злоупотреба с алкохол.

Въпреки, че момчето не е осъждано, съдът прецени, че има реална опасност той да извърши друго престъпление, ако мярката му за неотклонение бъде по-лека.

Пред съда Валентин заяви, че иска да бъде освободен, обеща, че няма да се укрие и каза, че иска да продължи образованието си. Защитита му пък твърди, че той е финансово зависим от родителите си, които присъстваха в съдебната зала и няма опасност да се укрие.

Родителите на момчето не пожелаха никакъв коментар пред медиите след решението на Софийски районен съд.

Мярката може да бъде обжалвана пред Софийски градки съд в законовия 3-дневен срок.

По-рано днес прокуратурата поиска постоянния арест на 15-годишният Валентин.

Припомняме, 16-годишният Андрей бе пребит на 23 ноември вечерта близо до 35 СОУ в София. След побоя той бе с опасност за живота.

Ученикът е настанен в реанимацията на "Пирогов". Състоянието му е много тежко. След операция деветокласникът е с извадени бъбрек и далак. Белият му дроб също има наранявания.

В петък стана ясно, че на побоя са присъствали 9-ма ученици, всички от Строителния техникум.
Извършител на побоя обаче се оказва единствено 15-годишният задържан. Останалите ще бъдат привлечени като свидетели.