С 343 гласа Антония Първанова бе избрана за председател на НДСВ от делегатите на VІІ-я извънреден конгрес на партията.

Втори остана Стефан Кенов с 265 гласа.

644 делегати събра днес в хотел „Принцес" VІІ-ят извънреден конгрес на НДСВ за избиране на председател на партията и членове на Националния съвет, съобщиха от партията.

Делегатите гласуваха освобождаването на досегашния председател на партията Христина Христова и на Националния  съвет.

Четирима бяха претендентите за председателския пост на НДСВ: Георги Найденов - председател на Съвета на НДСВ по икономика и финанси, Стефан Кенов - секретар на НДСВ и председател на Младежкото НДСВ, Любка Качакова - общински съветник на НДСВ в СОС, Антония Първанова - евродепутат на НДСВ.

Те представиха идеите си как биха управлявали, ако бъдат избрани да управляват партията.

Отчет за дейността на централните органи на НДСВ в началото изнесе председателят на партията Христина Христова.

Пипайте партията само с чисти ръце и НДСВ ще я бъде". С тези думи досегашният председател на НДСВ Христина Христова се обърна към делегатите.

По време на заседанието на най-висшия орган на партията тя представи Отчетен доклад за дейността на НДСВ през периода юни 2012 г. - октомври 2013 г.

Наследих председателския пост от човек, от когото всички се възхищаваме - Н.В. Симеон Втори. Работих с вас открито и честно. Може НДСВ сега да не е в силата си, но НДСВ е чиста. И вие трябва да я пазите чиста. Една организация има бъдеще, ако има чисто минало, защото НДСВ правеше политики за хората и в тяхна полза", каза още Христина Христова.

„Днес може да сме малко, но упоритостта и лоялността ни към свободата, морала, почтеността и отговорността, ще ни донесат успехи. Не може да живеем в свят, който не се интересува от тези ценности. Не може хората да ни оценяват по друго освен по факта, че винаги сме се придържали към тях. А постоянството, приемствеността и чистотата ще ни направят големи", обърна се Христова към Конгреса.

Според нея „никак не е лесно в такива времена да оцелее една партия, която не разчита на популизъм, на скандали, на пари, няма свои олигарси, не е във властта." Трудностите по време на своя мандат тя обобщи така: „Искрено казано, очаквах повече подкрепа, но срещнах много малко. А иначе НДСВ продължава да бъде партията с много имена и известни фигури в обществения живот."

Съветът й към нейния приемник бе, че трябва да се инвестира много в укрепване структурите на партията. „Имаме структури, но те не са достатъчно силни и влиятелни, не са все още и достатъчно самостоятелни и решителни. Трябва им още увереност и още младост да се влее в тях."

В последния си доклад пред Конгреса на НДСВ като председател Христина Христова подчерта, че в страната продължават процесите на политически хаос и нестабилност, „дирижирани от двата политически мастодонта ГЕРБ и БСП".

„Обществото е залято от популизъм, националистите намират основания да вдигнат глава, социалистите управляват с преобладаващо десни мерки. Дясното пък е неясно и уж обединено. Истинският център го няма в политиката. ГЕРБ присвои център дясното и го хвърли в сянката на популизма", заяви Христова.

Според нея всичко зависи от договорките между БСП и ГЕРБ и ако решат, още утре може да тръгнем към парламентарни избори. Тя коментира и протестите като уникални по своята продължителност явление. „Докато в началото протестите бяха чисти от политически влияния и имаха характер на обществена изява на недоволство, след намесата на ГЕРБ и Реформаторския блок, ореолът им за независимост и самостойни искания потъна в съмнения за търсене на политическа и партийна изгода."

Става все по-ясно, че т.нар. Реформаторски блок е създаден с идеята да управлява заедно с ГЕРБ, категорична бе Христина Христова.

Разбира се, необходими са много усилия, НДСВ трябва да разширява кръга от членове и симпатизанти, да продължи да защитава центристките и либерални ценности, да бъде себе си, каза накрая на словото си досегашният председател на НДСВ Христина Христова.