Синдикалистите и финансовият министър изостриха тон във втория ден на преговорите за учителските заплати.

Средната работна заплата на педагогическия персонал с 13-тата е 472 лв. и това е над средната заплата за страната, посочи Пламен Орешарски и изтъкна, че България е единствената държава в Източна Европа с такова съотношение.

„Не спекулирайте с бедността!", каза финансовият министър на синдикалистите. То

Той ги предупреди, че увеличаването на заплатите на учителите в същата степен трябва да се отнесе и за висшето образование.

Орешарски подчерта, че сравненията с абсолютни числа са некоректни.

„Ние живеем в България с български стандарти, с български цени", припомни той.

Пламен Орешарски изрази надежда синдикатите да се съгласят с приоритетността на сектор „Образование" и да не подкрепят никакви производни от учителските искания действия в други сектори.  

Преговорите между синдикатите и министър Даниел Вълчев продължат.

Срещата запшочна 11.00 часа в образователното министерство.

На преговорите присъства и председателката на Международната организация на труда (МОТ) Ясна Петрович.

Тя бе представена от председателя на Съюза на учителите към КНСБ Янка Такева.

Преди началото на преговорите Янка Такева каза, че тази стачка е различна, защото не синдикатите решават, а 110 000 стачкуващи учители в цялата страна.

Синдикатите предварително не са се готвили за днешната среща, защото не са склонни на никакви компромиси и продължават да чакат разумна оферта от страна на правителството.

Вчера премиерът Сергей Станишев заяви в Шумен, че правителството е готово на разумен диалог, но очаква конструктивност от синдикатите.

За успех на едни преговори са необходими първо добра воля и отсъствие на ултиматуми, и второ търпение, каза Станишев и уточни, че още преди началото на стачката правителството е предложило цялостна програма за поетапно и значително изпреварващо увеличение на заплатите на учителите в сравнение с всички други сектори.

Тази програма включва и финансови ангажименти на държавата, и ясна програма за модернизация на образованието, категоричен бе премиерът.

От своя страна Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, заяви, че масово преподавателите ще започнат да подават оставки.

Припомняме, на преговрите в петък синдикатите и министър Вълчев не успяха да се споразумеят.