В изказването на руския министър на външните работи Сергей Лавров пред горната камара на руския парламент, в което той подхвърли за евентуална подялба на Македония между Албания и България, той не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония.

Изказването на Лавров не било визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Това съобщават от българското Министерство на външните работи (МВнР) и уточняват, че на 21 май българският заместник-министър на външните работи Валентин Порязов е поканил на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел.

Българската страна е приела това разяснение на руското посолство, като в същото време посочила, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция.

"Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос", изтъкват от МВнР.

От ведомството са заявили на срещата с руския посланик, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарий за дестабилизация на Република Македония.

Българската страна подчертала също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни се съгласили, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.