Търговска банка  „Виктория" ЕАД отваря врати на 12 декември 2014 г. Вложителите в банката ще имат пълен достъп до сметките си. Това става ясно от съобщение, публикувано от БНБ.

ЦКБ, Токуда, и Сосиете Женерал ще изкупят пакетни кредитни портфейли на банката за общо 180 млн. лв., с които тя ще може да се разплаща с депозантите си.

Днес Управителният съвет на БНБ даде задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа така, че на 12.12.2014 г. да започне обслужване без ограничения на вложителите в банката, се казва в съобщението на Централната банка.

От там припомнят, че банка "Виктория" беше поставена под специален надзор за 3 месеца поради опасност от неплатежоспособност, а преглед на активите й, направен от "Афа" ООД, показал, че състоянието на кредитния й портфейл е добро, включително неговото обезпечаване и необходимите провизии.

БНБ напомня в съобщението си и че в средата на август е възложила на квесторите да изготвят пакет от мерки за оздравяване на банката, които да включват и вариант за осигуряване на ликвидност чрез продажба на кредитни портфейли, а месец по-късно било "констатирано", че банката " продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за възстановяване на банковата си дейност и за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори", възлизащи на 285 786 хил. лв., което наложило и удължаването на надзора.

"Както към датата на поставянето й под специален надзор, така и към настоящия момент, ТБ „Виктория" ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията", заявяват от БНБ и допълват, че банката "не можеше да получи и държавна помощ под формата на ликвидна подкрепа от страна на правителството поради това, че е дъщерно дружество на КТБ", "не можеше да получи ликвидна подкрепа и от КТБ", "отпадна възможността за търсене на подкрепа от основния акционер на ТБ „Виктория" ЕАД, както и за други форми на съвместни за двете банки решения".

От БНБ съобщават, че към 30 септември 2014 г. финансовите показатели на банка "Виктория" "са в рамките на регулаторните изисквания", но банката не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост.

Изрично е подчертано и че квесторите от КТБ не могат да се разпореждат с акциите на "Виктория", поради което единственият шанс за набавяне на ликвидност на дъщерната банка остава продажбата на обособени части от кредитния й портфейл.

В съобщението се казва, че Токуда банк е дала най-добрата оферта за „малък бизнес" и „потребителски кредити с ипотека", СЖ Експресбанк за „ипотечни кредити" и ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти". Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли.

След сключването на сделка за купуването на портфейлите, което ще отнеме около 3 седмици, от БНБ очакват осигуряване на ликвидни средства в размер на около 180 млн. лева, които намират за достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.

БНБ е разпоредила квесторите да продадат кредитните портфейли на "Виктория", без портфейла „големи и средни корпоративни клиенти", тъй като за него има една единствена направена оферта, която не покрива 100% от него.

На следващот място нареждането е на 12 декември банката да започне обслужване на вложителите си. Като изключва това, БНБ удължава срока на специалния надзор на банката до 22 декември, докогато банката няма да изпълнява други задължения.

От 12 декември банката ще може да извършва и останалите дейности според лиценза си. Дава се и право на глас в Общото събрание на КТБ АД.

БНБ иска още да се проведе Общо събрание на ТБ „Виктория" ЕАД, на което да бъде променен устава с цел по-ефективно управление с едностепенна система за управление, да бъде избран Съвет на директорите на банката, а членовете на Управителния и Надзорния съвет да бъдат освободени. Трябва да бъде направен одит и заверка и на финансовите отчети на банката за 2014 г.

"Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория" ЕАД ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. По този начин от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред ще получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не.

Изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) следва да бъде възстановено след 22.12.2014 г., когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор. Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки.", обобщават от БНБ.