В деня на Освобождението ВМРО обърна родния трибагреник на обратно. Обяснението на зам.-председателя на партията Ангел Джамбазки е, че властта води война с народа си.

На националния празник ние започваме нашия поход срещу властта на прехода. Обръщаме знамената, както се прави по време на война, заяви той

В 11 часа около 100 патриоти се събраха пред храма "Света Неделя", за да отбележат националния празник на България и да почетат паметта на всички онези българи, борили се и дали живота си за свободна и горда България.

Дойде момент, в който ние, националномислещите и отговорни българи, трябва да отстоим правото на достоен живот в Родината! Днес трябва да покажем, че няма да предадем идеалите на предците си и ще се борим за свободата, във всеки смисъл, на българския народ!, отбелязаха още хората на Красимир Каракачанов.

Джамбазки изтъкна, че властта е ненационална, безотговорна, безидейна и корумпирана, а българите са изоставени да се лутат по улиците между изпразнените от съдържание и смисъл институции

На българите и на България са необходими нов национален ред, нови правила, нова политическа и икономическа инфраструктура. Разбиването на монополите трябва да започне с разбиването на най-големия такъв - монополът на политическата класа на прехода, монополът върху властта, категоричен бе зам.-председателят на ВМРО.

След кратките встъпителни слова на Джамбазки, шествието се отправи към останалите няколко лъча в София, протестиращи срещу монополите.

Войводите скандират "На бой, на бой за народа свой", "За България - свобода или смърт." Шествието се води от три млади момичета с носии от Пиринско, които също носят обърнат трикольор.

Припомняме, обърнатият флаг означава сигнал за бедствие и е международно приет начин за искане на помощ. Подаването на такъв сигнал означава, че живота на хората се намира под непосредствена и неизбежна опасност, и те се нуждаят от незабавна помощ. Подаването на сигнал за бедствие при всички други обстоятелства е грубо нарушение на международните закони, както и на повечето местни такива.