Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков обяви в Благоевград, че размерът на енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишаване на цената на електроенергията, съобщават от министерството.

Христосков посочи като пример, че при увеличение на тока със 7 %, месечната енергийна помощ ще бъде в размер на 70,47 лева. При този вариант обаче ще бъдат необходими допълнително малко под 5 млн. лева. Вицепремиерът подчерта, че дава пример със 7 %, но Министерският съвет не може да влияе върху решенията на държавния регулатор с колко и от кога да се увеличава токът.

Голяма част от хората с вече подадени заявления за този вид помощ са получили сумите за ноември и декември. Христосков поясни, че разликата, на която те ще имат право след увеличаване на тока, ще се изплати през януари следващата година с енергийното подпомагане за първите три месеца на 2015 г.

До момента само през месец септември са изплатени близо 9.5 млн. лева за целеви помощи за отопление. Хората, чийто молби ще се обработят след повишението на тока, ще получат новия размер на помощта.

Министър Христосков увери, че и при следващи очаквани повишения на цената на електроенергията хората, които получават помощи за отопление, ще бъдат компенсирани. Целта е да не се разшири кръгът на енергийно бедните.

Досегашната политика на намаляване на цената на тока всъщност е регресивна социална политика“, категоричен е Йордан Христосков. Той допълни, че тя е от полза на хората с високи доходи, които консумират и по-голямо количество електроенергия. „Истинската социална защита се изразява в това хората да бъдат подпомогнати за задоволяване на основните си потребности при реалистични цени на тока“, посочи вицепремиерът.

Социалните плащания за септември се извършват в срок. Платени са всички семейни помощи за деца, помощите за отопление, месечните социални помощи и заплатите на приемните родители. В рамките на законоустановения срок до края на месеца остават да се платят добавките за социална интеграция на хората с увреждания, помощите за ветераните от войните и средствата за медицински изделия.