Политиката на Китай по отношение на кризата в Украйна е бил един от основните въпроси, разисквани по време на срещата на ПЕС с властите в Пекин, съобщиха от пресцентъра на коалиция „БСП лява България". Това заяви пред журналисти президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата си с Юншан Лиу - член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП.

Според Станишев кризата в Украйна придобива характер на хуманитарна катастрофа. „Ние настояваме за стартирането час по-скоро на политически диалог, спиране на военните действия и деескалация", категоричен бе Станишев.

Санкциите не са нещо желано от ЕС и не могат да бъдат трайно намиране на решение, а изразяват момент на натиск и призив към Русия да бъде по-активна, но същото трябва да се изисква и от Украйна, посочи още социалистът.

На въпрос кой почели от налагането на санкции срещу Русия Станишев отговори „От кризата в Украйна не печели нито Украйна, нито Русия, нито ЕС, нито Китай. Китай следва принципа на уважение на териториалната цялост на Украйна", допълни Станишев.

По негово мнение, за да може Украйна да бъде вътрешно хомогенна като държава, трябва да направи сериозни вътрешни реформи и трябва да има вътрешен политически диалог между представителите на централната власт в Киев и руснаците, които живеят там и другите малцинства, сред които и българското.

По отношение на подписания договор на Китай с Русия за доставки на газ в огромни количества, Станишев подчерта, че китайците следват своите интереси и попита защо България не може да направи същото и не желае да си усвои интереса по отношение на „Южен поток".

Смятаме, че страната ни се нуждае от този проект, защото това са инвестиции в нашата икономика, парите ще останат в България, заяви Станишев. По-този начин тежестта на България като фактор в енергийната политика на ЕС само би нараснала от такъв обем, от 30 млрд. кубически метра през началната фаза, които ще се транспортират през нея, допълни председателят на ПЕС.

По думите му има и друг аспект на този въпрос, а именно сигурност на доставките за България. „Сега предвид сложните отношения между Русия и Украйна има сериозни рискове, които трябва да бъдат избягвани. „Южен поток" предвижда газът, който Русия иска да продава на ЕС и от който ЕС има нужда, да влиза директно на територията на България, което ще доведе до диверсификация на маршрутите и засилване на сигурността нашата държава и нейните доставки", каза още Станишев.