Външният министър на Унгария Петер Сиярто обяви, че политиката на ЕС за разрешаване на кризата с бежанците се е провалила и Будапеща иска да предложи алтернативна мярка.

Международната общност остро критикува Унгария за отношението към имигрантите, след като вчера избухнаха сблъсъци на границата със Сърбия между унгарските сили за сигурност и имигранти. Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие, след като стотици имигранти успяха да преминат през телено ограждение. Според разпространяваната информация има двама сериозно пострадали, а стотици се нуждаят от медицинска помощ.

Бежанската криза води до нарастващо разцепление в Европа, след като еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос критикува действията на Унгария на съвместна пресконференция с външния и вътрешния министър на Унгария.

Според комисаря огражденията от типа, които Унгария издига по сръбската граница са временно решение, което само отклонява потока от бежанци и имигранти към други държави, водещо до ескалиране на напрежението.

„Мнозинството от хората, които пристигат в Европа са сирийци, които се нуждаят от нашата помощ", изтъкна той.

По думите на Аврамопулос Унгария е на грешната страна на историята.

Стените са временно решение. Вие самите виждате, че това служи само за пренасочване на потоците или за ескалиране на напрежението. Насилието също не е решение", изтъкна той.

Сиярто от своя страна отговори на критиките.

„Странно и шокиращо е как някои членове на международния политически живот и международната преса интерпретираха вчерашните събития", поясни външният министър, но не посочи конкретни имена.

Според него някои „уважавани членове" на международната политика само поощряват насилие.

„Всички тези хора ще бъдат отговорни, ако тези събития се повторят днес, утре или друг ден", поясни Сиярто.

По думите му общата бежанска политика на ЕС се е провалила при опита за справяне с кризата.

Той предложи две мерки, които според Будапеща могат да разрешат причините за кризата.

Външният министър уточни, че ЕС трябва да създаде без отлагане общи сили, които да пазят гръцката граница. Унгария, по думите му, ще предостави „голям национален принос" във формата на полиция, пари и войници.

„Квотите трябва да бъдат прилагани тук, защото тук има смисъл", каза той и добави, че Унгария също предлага ЕС да финансира бежанските лагери в Турция, Йордания, Ливан и Ирак и да изгради нови лагери там, ако е нужно.

Междувременно правителството на Дания обяви, че доброволно се съгласява да приеме 1000 бежанци от 120 000, които трябва да бъдат разпределени в страните членки на ЕС.