Почти целият кабинет на Бойко Борисов, начело със самия премиер, присъства на официалното откриване на българския Лувър. Липсваха здравният министър Петър Москов, правосъдният Христо Иванов. Вицепремиерът Меглена Кунева също не бе забелязана.

Не му се радвайте много - може някоя лампа да изгори, някоя плочка до утре да падне", предупреди иронично премиерът и изтъкна, че само за това се пише.
Той прочел в някакъв сайт: „Откриват нов музей със стари картини". Затова премиерът казал на министъра на културата Вежди Рашидов: „Това новото крило - само нови картини на нови автори, млади".

Уважаемата госпожа (визира директорката на музея Слава Иванова, б.р.) ще поговори какви уникални експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света, изтъкна премиерът. Години преди демокрацията умни хора давали пари и са купували подобни картини.  Удивен, премиерът възкликна на уникалното осветление - виждало се прекрасно.

След кратката си реч Борисов пожела успех и напусна церемонията.

Реализацията на този проект, освен ентусиазма и енергията на Вежди Рашидов и екипа му, е и благодарение на европейската солидарност, изтъкна на свой ред министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 27 млн. лв. са били инвестирани в проекта, за да може днес България да има национален музеен комплекс. Средствата са по програмата за регионално развитие.

В периода 2007-2013 г. със средства от европейските фондове, са направени инвестиции от 220 млн. лв., част от които е и националния музеен комплекс. Те са свързани с подобряване на инфраструктурата на музеи, театри и опери. Най-важното обаче според Павлова е, че ние, българите, имаме какво да покажем. България има с какво да запълни музеите си.

Повече от 2000 произведения в 28 зали са разположени в българския Лувър, носещ името „Квадрат 500". В рамките на един ден трудно може да се разгледа всичко, изтъкна директорът на музея Слава Иванова. Вчера 2000 души са посетили залите и повечето от тях били млади хора. Тази галерия принадлежи на децата ни, тя е на бъдещите поколения, допълни тя.

Вежди Рашидов изрази надежда, че всички ще бъдат радостни от новата придобивка и прикани гостите да разгледат. Пред журналисти министърът на културата изрази мнение, че би трябвало в бюджета, който им се отпуска, да има специално перо за закупуване на нови картини.

Той отбеляза, че години наред България нямала такъв музей. Шедьоври и произведения стояха в хранилищата, старееха, а не там е мястото на българското изкуство, коментира той. Музеят не е място, където качваме картини, а място, където се съхранява паметта на една държава и това носи идентичността на всяка държава и нация.

Рашидов благодари на МРРБ, и по-специално на помощта на министър Лиляна Павлова,  на Ева Москова, която е един от първите министри на културата. Тя имала идея това да бъде Национален музей, за съжаление, тогава не се намерили средства. „Тази сграда беше апетитна и за банки, за турски хотел, но днес се радваме на голям български музей", доволен е министър Рашидов.

Министърът на културата не пропусна благодарствените слова и към министър-председателя за оказаната подкрепа.

Дай Боже, "Квадрат 500" да стане един обитаван, търсен и нужен музей, пожела Рашидов.

Акад. Светлин Русев, който е ръководител на работната група за концепцията на галерията, оцени постигнатото като нещо изключително, което променя изцяло представата за България.

От 14.00 ч. вратите на музея са отворени за безплатно посещение.