Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната.

Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, пише Money.bg, като цитира БТА.

Щонов смята, че трябва да бъде създаден фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

От ДКЕВР още преди 2 месеца обявиха, че се очаква поскъпване на тока през октомври. През юли цената му бе повишена средно с 3%.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, каза Щонов.

Както стана ясно, начело на бордa ще бъде вицепремиерът Екатерина Захариева. Днес тя коментира, че няма да има режим на тока.

Според Щонов всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата. Той обяви, че вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне.

Министърът на икономиката и енергетиката добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.