България е изключителен съюзник на САЩ.

Това заяви американският президент Барак Обама преди срещата си с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом, предаде БНР.
Срещата приключи около 23 ч. българско време. Акценти при разговорите бяха борбата с тероризма и енергийната сигурност на Балканите.

В близко бъдеще българите едва ли ще могат да пътуват безвизово в САЩ - в тази посока предстои още работа

Обама благодари на страната ни за участието в международната мисия в Афганистан. Той отбеляза и сътрудничеството между двете страни по случая с атентата срещу автобуса с израелски туристи в Бургас.

В сферата на енергетиката президентът на  САЩ изрази надежда, че страната ни ще успее да постигне диверсификация.

Обама определи България като лидер в региона на Балканите и заяви, че се надява всички балкански страни да се присъединят към НАТО.

Барак Обама изтъкна добрите двустранни  отношения между САЩ и България. Той определи  Чикаго като "един български град в САЩ" заради 150-те хиляди наши сънародници, които живеят там.

Пред журналистите американският президент  демонстрира и чувство за хумор:
"Бойко Борисов е много ефективен лидер, има черен колан по карате, затова внимавайте."

От своя страна премиерът Борисов постави въпроса за визите за българи, желаещи да пътуват в САЩ.
Той изтъкна, че българската икономика е стабилна, като държавата има нисък дълг и малък бюджетен дефицит и е „за пример" в ЕС.

След срещата Борисов даде изявление пред журналисти в българското посолство.

Той коментира, че все още не може да бъде посочен прекият извършител на атентата в Бургас и че е необходима още работа  По думите му, двамата с американския президент са единодушни, че не може да бъде установен извършителят, след като са налични ДНК- профилът и пръстовите отпечатъци на атентатора.
По думите му, след днешната среща българските и американските служби ще работят още по-добре.

Стана ясно, че в близко бъдеще българите едва ли ще могат да пътуват безвизово в САЩ - в тази посока предстои още работа. Проблемът с визите е от компетенциите на Конгреса

При разговорите по енергийната тема по време на срещата не е станало дума за наложения у нас мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

Борисов подчертава, че срещата му с Обама не е уговорена по спешност, а е планирана още през лятото.

Премиерът Борисов е обобщил, че посещението му в САЩ е преминало без никакви забележки.

„Нито един упрек не каза за нас", посочи премиерът, визирайки оценката на американския президент. Борисов пристигнал доволен в посолството ни, след срещата си с Обама.

Борисов е предложил следващата среща Обама и лидерите на страните от Източна Европа да се проведе в София.

По време на визитата си в САЩ премиерът Борисов е посетил и аквариума в Балтимор, където часове наред се е наслаждавал на акулите.