От Е.ОН и ЧЕЗ изпратиха своите позиции относно наказателни постановления, връчени от ДКЕВР на електроразпределителните дружества.

ЧЕЗ ще изпрати на регулатора възраженията си по актовете за установени нарушения в регламентирания от закона срок, посочват от енергото в западна България. От там допълват, че очакват ДКЕВР да застане на твърда позиция спрямо длъжниците, които не си плащат сметките и ощетяват коректните клиенти.

Разбираме, че ДКЕВР са решили да поискат сериозно намаляване на таксите за повторно включване на захранването след спиране за неплатени сметки, въпреки че тази услуга е нерегулирана, не подлежи на регулиране от страна на ДКЕВР и по този казус има решение на Върховния административен съд, се казва още в позицията на ЧЕЗ.

Считаме, че опитите да бъдат намалени тези такси, които по правило засягат некоректните клиенти, които не си плащат сметките за ток и по този начин нарушават правата на всички останали, освен че ще ощетят компаниите, ще бъдат допълнителен стимул за неплащане на сметките за консумирана електроенергия, посочват още от електроразпределителя.

От там изразяват надежда това да не се случи, защото е „несъвместимо с принципите на равнопоставеност на всички потребители на услугата и е в сериозен ущърб на онези български граждани, които навременно и коректно изплащат своите задължения към доставчиците на услуги".

Прекъсването на електрозахранването е нежелателна мярка, която ЧЕЗ има право да приложи с цел събиране на вземанията си от нередовните платци, след изчерпване на други разрешени от закона средства.Освен това високата цена на тази услуга има дисциплиниращ ефект, изтъкват още от дружеството.

От Е.ОН пък посочват, че обявените за открити от ДКЕВР повече от 20 нарушения при проверката на дружеството са намалели до 5 спорни разкрития.

От дружеството са убедени, че ще бъде доказано, че всички те са неоснователни.

Вярвам, че всеки човек, както и всяка компания, трябва да бъде считана за невинна до доказване на противното. Това, което се случи с нас, няма много общо със законовия ред в държава, която претендира, че следва принципите и стандартите на Европейския съюз, заяви г-н Гюнтер Шуберт, председател на Борда на директорите на Е.ОН България.

Според Е.ОН България е парадоксално, че „проверката на ДКЕВР във връзка с голямата авария в югоизточна България, която имаше значителни последствия за клиентите, не доведе до санкции, докато на дружеството бъде наложено наказание за неоснователни неща, които дори не са оказали влияние върху клиентите".