Министър-председателят Сергей Станишев е поискал информация от министерствата на здравеопазването и на околната среда и водите за актуалната ситуация около кризата с боклука в София.

Причината е, че зачестяват сигналите и оплакванията на гражданите, отнесени в различни ведомства, включително и в приемната на Министерския съвет.

Рисков фактор е и устойчивото повишаване на температурите в последните дни, съобщават от пресцентъра на МС.

На специална среща с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и заместник-министъра на здравеопазването Емил Райнов, премиерът е бил информиран, че заради несистемното извозване на боклука, съдържащ болестотворни микроорганизми, в столичния град се повишава рискът от разпространение на заразни болести и от появата на епидемии. Същевременно предписанията, издавани от РИОКОЗ за преодоляване на проблема, системно не се изпълняват.

Според актуалните данни в момента най-тежко е положението в столичните райони „Дружба", „Красна поляна", „Студентски град", „Слатина" и „Надежда".

Министър Чакъров е изразил загриженост от получените в МОСВ данни, че към сметището в Суходол през последните седмици се извозват значително по-малки количества битови отпадъци от обичайното.

През март миналата година на сметището са били депонирани 38 700 тона битови отпадъци, количеството за март 2009 г. е малко над 19 000 тона, изтъкна министърът на околната среда.

Премиерът Станишев е наредил до утре министрите на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството да му предоставят подробен писмен доклад за кризата в сметосъбирането на територията на столичната община, както и конкретни предложения за неотложни мерки от страна на изпълнителната власт за нейното преодоляване.