Парламентът ограничи монополизма при откриването на аптеки.

По време на второто четене на на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина депутатите приеха предложение на колегите си от ДСБ броят на аптеките, притежавани от едно лице, да се ограничи до четири.

Подобен тип норми съществуват във всички европейски държави, в които има либерален режим, аргументира предложението Екатерина Михайлова от ДСБ.

Тази граница трябва да спре апетитите на големите вериги да окупират пазара и да задушат малките собственици, е становището на ДСБ.  

Депутатите отхвърлиха предложенията Българският фармацевтичен съюз да има право на становище при откриването на аптека, като с влизането в сила на закона това право на съсловната организация ще бъде отнето.

В закона се казва още, че в дрогериите ще могат да се търгуват всички лекарствени продукти, които се продават без лекарско предписание.

Според депутата Ваньо Шраков обаче ограничението до 4 аптеки на лице е само проформа, тъй като собствениците на вериги ще си разпределят обектите между членовете на семейството и отново ще заобиколят закона.