Деси ще е нашият земеделски министър", обяви Бойко Борисов в началото на срещата си с Асоциацията на земеделските производители.

Това потвърждава написаното от news.bg преди седмица, че Десислава Танева поема Министерството на земеделието.

Надявам се да създадем ефективна и работеща администрация и правила, които да подпомогнат развитието на сектора земеделие.

Десислава Танева
Това заяви Десислава Танева малко, след като бе представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред представителите от бранша.

Танева каза, че безспорно ще бъде направена ревизия в сектора.

За бъдещите си стъпки като министър тя посочи програмата на ГЕРБ за земеделието и изрази надежда заложеното в нея да бъде изпълнено.

Десислава Танева каза, че най-искреното й желание е очакванията на обществото да бъдат оправдани и хората да бъдат доволни след управлението на ГЕРБ.

Преслав Борисов ще бъде един от заместник-министрите в земеделското ведомство, стана ясно още на срещата между браншовиците и Бойко Борисов.

Мирослав Найденов, който ще оглави парламентарната комисия по земеделие съобщи, че спешно ще бъде създадена Агенция за контрол на безопасността на храните и тази дейност ще е извадена от ресора на министерството.
Обсъжда се въпросът за връщане към министерство на земеделието на контрола върху горите, каза още Найденов.

Председателят на БЛС здравен министър?
                                   Още...

За ДФ Земеделие" той бе категоричен, че чрез неговата дейност трябва да се възстанови доверието на европейските партньори.
„Трябва да дадем сигнал към европейските партньори, че протекции няма да има", отбеляза Найденов.

Той също потвърди, че ще има ревизия - „Ще ни е интересно да видим как е разпределяна държавната баница", допълни Найденов.

По време на срещата браншовиците изложиха проблемите си пред Бойко Борисов и поискаха да се оптимизира администрацията, да има ефективна система за усвояване на евро средствата, да се регламентира националната представителност на браншовите организации, да се изгради надведомствена служба за контрол над храните.

Бойко Борисов предложи към средата на септември да се състои нова среща и до тогава да е започнала работата по решаването на всички повдигнати въпроси и проблеми.
По думите му мерките трябва да се в пакет, а не една по една.

Пред земеделците Бойко Борисов каза още, че между Земеделското министерство и МВР ще има тесен контакт. „Амбицирани сме да се усети промяната", каза Борисов.

Танева е поредното сигурно име в новия кабинет, който трябва да бъде обявен на 23 юли.

До момента официално са обявени постовете на

  • вътрешния министър - Цветан Цветанов
  • финансовия - Симеон Дянков
  • просветния - Йорданка Фандъкова
  • отбраната - Никалай Младенов
  • правосъдието - Маргарита Попова

Почти е сигурно, че министър на културата ще бъде Вежди Рашидов, а на екологията Нона Караджова - намекнато по-рано днес от председателя на ГЕРБ Цветанов.

Очаква се външните работи да бъдат поверени на Румяна Желева, регионалното развитие на Росен Плевнелиев, енергетиката на Владимир Уручев, а икономиката на Бисер Боев.