САЩ и Русия в момента водят в Сирия непряка война. Това смята сенаторът републиканец от щата Аризона Джон Маккейн, стана ясно от негово интервю за СиЕнЕн.

По този начин Маккейн коментира неотдавнашно изявление на американския президент Барак Обама, който уверява, че Сирия няма да стане терен за водене на задочна война между САЩ и Русия.
„Това би била грешна стратегия от наша страна. Това не е каквото и да е състезание по шахмат между свръхдържави", заяви Обама.

От гледна точка на Маккейн обаче САЩ изобщо нямат стратегия по този въпрос. Според него Русия „с презрение и пренебрежение" се отнася към САЩ и това, че Москва е изпратила своя бойна авиация в Сирия в рамките на 48 часа след срещата между Путин и Обама в кулоарите на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, е доказателство за това.  

Това е презрително и пренебрежително отношение към САЩ, и, разбира се, те нанасят удари срещу Свободната сирийска армия на тези места, където те постигнаха успехи", посочил Маккейн.

Американският сенатор смята, че Владимир Путин и Башар ал Асад принуждават САЩ да избират между „Ислямска държава" и сирийския ръководител.