Заведенията за хранене ще трябва да изхвърлят отпадъци в специални контейнери, които да бъдат затворени, а след това репатрирани до екарисаж. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, по време на обществено обсъждане на промените в Закона за храните с браншовите организации.

Изискванията са на Европейския съюз и за тях настояват от Европейската комисия и по -пециално от Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители".

„Бездомните хора и кучета не трябва да имат достъп до отпадъците на ресторантите", каза още министърът. „В момента те изхвърлят храната по общ ред в кофите за боклук и това води до голям риск от разпространение на зарази. Новите контейнери може да бъдат разположени в складовете на заведенията", обясни още министър Найденов. Според него ресторантите са против, но трябва да бъдат спазени европейските директиви.

От думите на министъра стана ясно още, че се забранява клането на крави и телета в домашни условия.

Промените в Закона за храните предвиждат забрана за клането на едрите преживни животни за лична консумация в задните дворове на стопаните.
По думите на Найденов забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки.

Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици.
„Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например, посочи още Найденов.

Той допълни, че изискването също е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители" на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг.
„За целта има екшън план до края на март да бъде решен проблемът. В противен случай ЕК може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба", допълни земеделският министър.