Терористичната групировка "Ислямска държава" е завладяла нови територии от бунтовниците в Северна Сирия, напредвайки в райони, в които Турция и САЩ планират да отворят нов фронт срещу нея, информира "Ройтерс".

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че джихадистите са превзели пет села, включително две близо до турската граница.

"Ислямска държава" е завзела три села в района, като бойците ѝ почти са обкръжили контролирания от бунтовниците град Мареа, на 20-ина километра южно от турската граница.

Турция обяви по-рано тази седмица, че скоро ще започне със САЩ мащабни бомбардировки за изтласкване на "Ислямска държава" от района по границата.

Сред завладените от "Ислямска държава" села има две, които "Фронтът ан Нусра" предаде наскоро на друга сирийска бунтовническа групировка.

"Ислямска държава" засилва нападенията срещу сирийските бунтовници в Северна Сирия, откакто Турция обяви, че планира да я изтласка от района.

"Фронтът ан Нусра", който е враждебен на "Ислямска държава", по-рано този месец обяви, че ще се изтегли от района, където Турция възнамерява да установи буферна зона.