Много по-малко се говори за дрогата, отколкото за насилието в училищата. Това заяви просветният министър Тодор Танев на тематична пресконференция по въпроса за насилието. Той не разполага с конкретни данни, но алармира, че дрогата се разпространява с главоломни темпове, а всички си затваряме очите. Предполагам, че Холандия ни води все още, коментира Танев.

Просветният министър се разграничи от реформаторите, не изключва оставка
Още...

1662 случая на физическа агресия са регистрирани за текущата учебна година, обобщи министърът. През учебната 2014/2015 г. общият брой на училищата в страната е 2564. Освен физическото насилие, се наблюдава и вербална агресия - в 1603 случая. По думите на Танев, са констатирани и 256 случая, които той определи като неадресирана агресия.

Данните са докладвани в регионалните инспекторати, след което са стигнали и до МОН. Министър Танев е категоричен, че е наложително да се предприеме активна кампания срещу насилието в училище.

„Екзотична мярка" МОН обмисля с насоченост към употребата на наркотици от учениците. Не е ясно все още каква точно ще бъде тя, но вероятно ще бъде с участието на полиция. Тодор Танев поясни, че до нея може и да не се стигне, но му се струва, че са нужни нови мерки, защото с класическите няма да се стигне напред. Образователният министър разчита на новата специална работна група с участието на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

В борбата с насилието в училище психолози и възпитатели ще обобщят досегашната практика и ще споделят добри идеи за преодоляване на проблема. До един месец работна група трябва да подготви спешен пакет от мерки. Изпълнението им ще започне в оставащите месеци до края на учебната година. Планира се и стратегически пакет, съдържащ по-дългосрочни мерки.

Конференцията, която Танев обяви, че ще се състои до края на април, няма да бъде достатъчна, смята той. Затова ще се наложи серия от такива форуми, които системно да се провеждат и да пътуват в страната.