Трети министър във Великобритания подаде оставка.

Това е министърът на труда и социалната реформа Джеймс Пърнъл, съобщи БиБиСи.

Припомняме, преди него се оттеглиха министърката на вътрешните работи Джаки Смит и министърката на общностите и местната властХейзъл Блиърс. В писмо до няколко медии Пърнлъл призовава премиера да последва неговия пример и също да подаде оставката си „за доброто на Лейбъристката партия".

Призовавам Ви да напуснете, за да дадете на партията ни реален шанс да спечели. Подавам оставка от поста си в правителството, пише Пърнъл в писмото си.  Мисля, че ако продължите да сте начело на партията, това прави победата на консерваторите все по-възможна, се казва още в писмото. Това ще бъде бедствие занашата партия, коментира още Пърнъл.

Решението за оттегляне на социалния министър беше последвано от острата реакция на министъра на отбраната Джон Хютън, който го определи като прибързано и погрешно.

Дайли Майл коментира, че за разлика от предните двама министри, Пърнъл е взел решение да освободи поста си, въпреки че е бил призоваван да остане в кабинета.

БиБиСи допълва, че оставката на Пърнъл е първото директно предизвикателство към Гордън Браун, отправено от министър в кабинета към членовете на лейбъристката партия. Източник от Даунинг стрит допълва, че в близките няколко дни се очаква Гордън Браун да събере спешно екипа си.

Оттеглянето на Пърнъл се случва в момент, в който лейбъристите претърпяват сериозна загуба на местните избори в страната. Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън веднага се възползва от случващото се за да призове за разпускане на кабинета и провеждане на извънредни парламентарни избори.