Днес Европейската комисия публикува доклад за пазара на далекосъобщенията и за регламентирането му в ЕС за периода 2012-2013 г.

Основните заключения в него са:

- през 2013 г. приходите в сектора отбелязват нов спад, но инвестициите започват да нарастват;

- използването на традиционните телефонни услуги намалява за сметка на интернет телефонията (VoIP), която става все по-популярна;

- преносът на данни бързо се увеличава;

- цените за разговорите и за пренос на данни по мобилен телефон са по-високи в ЕС, отколкото в САЩ, но „средният приход от потребител" в САЩ е по-голям поради по-масовото навлизане на мобилните телефони;

- през 2012 г. само Дания, Германия, Латвия и Малта са изпълнили целта да предоставят разрешение за специфични обхвати на радиочестотния спектър. През 2013 г. целта вече е постигната в 21 държави членки, но закъснението да се предостави радиочестотната лента 800 MHz значително е забавило разгръщането на мобилните мрежи с 4G в ЕС;

- срокът за получаване на разрешително за внедряването на нови мрежи е от няколко дни до няколко години в зависимост от това къде в ЕС се изгражда мрежата. Повечето компетентни органи все още не предоставят възможност за подаване на заявления по електронен път.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: "От постигането на реално действащ единен пазар несъмнено ни дели дълъг път. За изграждането му трябва да намалим административните процедури и да въведем по-съгласувана нормативна уредба както на национално равнище, така и на равнището на ЕС. Бързото прилагане на директивата за намаляване на разходите за широколентов достъп ще допринесе за постигането на тази цел, но има още работа".

Според друга констатация от доклада в някои държави членки, сред които Белгия, България, Чешката република, Франция, Люксембург, Малта и Полша, достъпът до пасивната далекосъобщителна инфраструктура е разпокъсан, сложен и тромав.

В отделните държави членки таксите между юридически лица за преносимост на номера, т.е. начисляваните на конкурента разходи за прехвърлянето на номера на даден абонат, варират в широки граници.

Повечето европейски държави са разработили планове за високоскоростен интернет (с изключение на Гърция, Румъния и Кипър, които довършват подготовката им). Финансирането на националните проекти за високоскоростна връзка обаче е разнородно - чрез държавни средства под формата на държавна помощ или от структурните фондове на ЕС.