нсЗаседанието на Народното събрание закъсня с 20 минути поради липса на кворум от 121 души, съобщи БНР. Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов се наложи да обяви 20 минути почивка и около 10:00 часа заседанието започна.

Липсата на кворум се дължи на това, че депутатите от Коалиция за България не се регистрираха. На вчерашното заседание народните представители от ляво заявиха, че днес няма да се регистрират и ще остават колегите си от ГЕРБ сами да си направят кворум.

Пълномощията на член на ЦИК се прекратяват предсрочно, ако не вземе участие по наложителни причини в три поредни или общо пет заседания през годината. Това приеха депутатите при второто четене на Избирателния кодекс.

Мнозинството не прие предложението на КБ да се намали срокът за трайната невъзможност. Върховния административен съд ще се произнася в срок до 3 дни от постъпването на жалба с решение, което не подлежи на обжалване.

Предсрочно прекратяване на правомощията на член на ЦИК може да се прави и по искане на предложилата го партия или коалиция от партии. Гласувано беше член на комисията, който не участва в заседанията повече от 30 дни, да може да бъде заместен временно от член, предложен от съответната партия или коалиция.

Отхвърлено беше искането на БСП да се определи конкретен срок, в което това искане може да се прави, тъй като може да възникне спор между заместника и участващия в заседанията член на ЦИК.

Припомняме, че вчера депутатите работиха до късно вечерта, след като повече от 5 часа не успяха да дебатират и приемат дори първите два члена на избирателния кодекс.

Най-голяма полемика предизвика чл. 1 от Изборния кодекс. Той предвижда да не се избират районни кметове и кметове на населени места с под 500 жители.