Котиралата се днес от страна на ГЕРБ идея за задължително гласуване намери интригуващ ответ от страна на левицата. Червената депутата Мая Манолова предложи в бюлетината да се направи квадратче „вот против всеки”.

Ние имаме ясна позиция и сме „за” това гражданите да се произнесат искат или не задължително гласуване в Изборния кодекс, т.е. първо да се проведе референдум, след това да се направят съответните промени в Конституцията и законодателството.
Такава промяна не може да се направи сама за себе си – ако ще задължаваш хората, ще ги санкционираш, ако не гласуват, трябва да създадеш възможности да могат да упражнят това свое право, т.е. да се направят сериозни промени в избирателните списъци, разви тезата си социалистката в кулоарите на Народното събрание.

Аз лично ще предложа, ако има задължително гласуване, да има квадратче „вот против всички”, защото така ще бъде по-коректно към българския избирател, ако не харесва нищо от това, което се предлага на политическия пазар, даде тя иновативно предложение. Запитана какво ще стане, ако този антивот надделее, Манолова призна, че тази идея трябва да бъде детайлно обсъдена, но това ще е най-добрата оценка за качеството на политическите партии и на елита.

Ние сме против електронното гласуване по интернет, то крие много опасности за тайната на вота и за контролирането му. Против сме в референдума да има въпроси, които не могат да бъдат обезпечени с гарантиране вота на гражданите, все пак даде негативна оценка социалистката.

Тя не пропусна да коментира герберската декларация по-рано днес, изчетена от Цветан Цветанов, която съдържаше и нападки към столетницата.
Лесно е да управляваш, когато товариш хората със заеми и решаваш всеки проблем като този с БДЖ на гърба на обикновения гражданин. ГЕРБ се стискат за 40 милиона, но дадоха с лека ръка 3 милиарда за КТБ. Лесно е да черпиш от държавната хазна. Когато българите плащат и не протестират, е лесно да управляваш за тяхна сметка, разкритикува думите на втория в ГЕРБ тя.