Хакери, свързани с китайското правителство, са проникнали десетки пъти в компютърните системи на американски авиокомпании, технологични компании и други изпълнители на поръчки на Пентагона. Това е установила специална комисия на Американския сенат, съобщава „Ройтерс".

Разследването на комисията е установило също така пропуски в изискванията и слабости в споделянето на информация между американските правителствени служби. Това от своя страна е оставило американските военни несведущи за пробивите в компютърните системи на своите изпълнители.

„Тези прониквания в компютърните системи в мирно време на ключови контрагенти на военните доказват, че Китай става все по-агресивен в киберпространството", заявява сенаторът демократ Карл Левин, който е щеф на разследващата сенатска комисия.

Експертът по киберсигурност Дмитрий Алперович добавя, че Китай показва от години засилен интерес към логистичните операции на американската армия.

Тези компании обикновено не разполагат с нивото на защита срещу хакери, с което разполагат основните оръжейни производители или самите военни, отбелязва Алперович.

В периода от 1 юни 2012 г. до 1 юни 2013-а са осъществени около 50 прониквания в компютърните мрежи на изпълнители на американската армия, се посочва в доклада на сенатската комисия. Поне 20 от тях са били успешни и всичките са дошли от Китай.