За поредната "малка" случка на нерегламентирана проверка разказва във Фейсбук Владислав Тачев.

Както той си похапвал с колеги в столичния квартал "Младост-4", видял мъж в светлоотразителна жилетка, който произволно спира автомобили. Доброволният КАТ-аджия бил излязал сам на пътя, без патрулка, която по Закон трябва да се вижда от пътя, без да има видеозаснемане на самата проверка, без съответната бележка, подадена от служебния автомобил.

"Нахранихме се и излязохме - хвърлихме око от по-близо и видяхме, че лицата са две - и двете униформени, единият седи в немаркиран частен автомобил, без служебна лепенка или маркировка, без буркан или други специални съоръжения. Другият с жилетка с надпис ПОЛИЦИЯ спира, без да има маркировка за ранг и принадлежност към дадена служба (МВР, КАТ, ДАИ, СДВР и т.н.). Обадих се на 112, да подам сигнал, разказва будният гражданин.

"Здравейте, да подам сигнал... действието се развива на обръщалото на автобуси 76 и 213 в Младост-4...", преразказва думите си към спешния център възмутеният потребител на социалните мрежи. Получил отговор: "Сигналът приет, благодарим Ви!".

"Три минути след като подадохме сигнала (достатъчно време да се пусне сигнала до 7-мо РПУ, на района на което се извършва нерегламентираната проверка, и някой да се обади и да ги предупреди за евентуална проверка, шофьорът на частния автомобил, (колата вдясно на маркировката), който и спираше до момента поне 2 автомобила, съблече жилетката и се прибра на шофьорското място.

Поседяхме 15-тина минути в непосредствена близост, в очакване на патрулка, за да пишем жалба и да свидетелстваме, но патрулка така и не се появи. Вместо това ни се хилиха известно време от колата, накрая запалиха и си тръгнаха", разказва гражданинът.

Той призовава да бъде споделяна снимката, в текста, описан от него има и номера на колата, приютила двамата своеобразни катаджии. "Нека покажем, че няма да се смирим, а напротив - ние сме хората, които ще държат юздите на държавата, не политици, и не корумпирани държавни служители! Агитирам също така всички граждани, които видят някакво подобно неспазване на правилата веднага да го заснемат (видео или фото) и дори да поискат лицата да се легитимират - при изпълнение на служебния дълг те са длъжни да се легитимират със служебна карта!", призовава будният мъж в социалните мрежи.

От МВР заявиха, че по времето, в което са спирани колите на територията на 7-мо РПУ е имало полицейска операция. Извършвали са я служители от това районно управление и тя не е била по пътен контрол. "Спирали са за проверки. Когато операцията не е по пътен контрол, служителите не са длъжни да са с униформи", отговориха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

На въпрос дали полицаите са използвали палки, от ведомството на Румяна Бъчварова не успяха да отговорят. "Операция полицейска, не мога да ви дам повече информация", заявиха любезно от МВР.