Обвиниха сина на Гриша Ганчев и други петима по случая с източването на ДДС чрез продажба на захар.

Това стана ясно от говорителя на спецпрокуратурата.

Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления, извършени в условията на продължавана престъпна дейност.
Ако бъдат признати за виновни, обвинените могат да получат до 15 години затвор.

Милко Талев е обвинен за ръководител и организатор на престъпна група и за данъчни престъпления.

На Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев и Тодор Симеонов са им повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г. Организатор на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност, е Милко Талев.

Освен него и тримата изпълнителни директори на „Литекс комерс" - Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров, в групата са участвали Ивайло Талев - племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов - управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г,. надхвърлят 200 000 лева.  До момента са разпитани повече от 10 свидетели.

Продължава и анализът  на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и информацията, съдържаща се в електронни носители.

Шестимата са задържани за 72 часа с постановление на прокурор. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

По-късно на извънреден брифинг в сградата на спецсъда говорителят на прокуратурата Пламен Марков изнесе подробности около акцията.

Стана ясно, че групата е действала в периода февруари - март - април 2012 година, но повдигнатите обвинения касаят периода февруари и март, тъй като за месец април все още данъчният период не е приключил.

До момента нанесените щети са в размер на 200 хил. лв., като това е само за първите два месеца от разследвания период.
Марков уточни, че изпълнителните директори на „Литекс комерс" Данаил Ганчев, Милко Димитров и Камелия Мирчева са привлечени като извършители по обвинението по чл. 255 от НК за неплащане на данъци в особено големи размери.

Останалите 3-ма - Милко Талев, племенникът му Йордан Талев и Тодор Симеонов са привлечени под формата на помагачи.

От прокуратурата поясниха, че в схемата са участвали множество търговски дружества като 3 от тях - „Химек" ООД, „Симек трейд" ЕООД и „Офлайн филм" ЕООД, са заемали основна роля и са били контролирани по някакъв начин от Милко Талев, който всъщност е и организатор на престъпната схема.

Самата престъпна схема също бе представена от Пламен Марков. Той уточни, че две от производствените фабрики на „Литекс комерс" - в Бургас и Девня, са основните, които са включени в дейността на схемата. Милко Талев е бил посредник в търговията със захар, като той е организирал доставката от тези два завода.

За целта той трябвало да осигури камиони, с които стоката да се транспортира до купувачите, а за превоза намира общински фирми, които да не фактурират тези доставки. Същевременно Талев влиза в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на „Химек" ООД в MKB Union Bank.

След това служител на банката, който следи непрекъснато движението по тази сметка уведомява Талев в момента, в който по нея има постъпления. След това Талев или племенникът му теглят парите и ги носят на ръка в „Литекс комерс".

Марков съобщи още, че в резултат на използвани СРС-та са засечени данни за подготвяна доставка на захар от страна - член на ЕС, граничеща с Украйна, като захарта е била произведена в близост до Чернобил.

Пробната договорка била да се вкарат 25 тона захар и, ако бъде реализирана успешно количеството да се увеличи. От прокуратурата уточниха, че „Литекс комерс" няма нищо общо с подготовката на този внос. На този етап Гриша Ганчев, който е акционер в дружеството все още не е разпитван, тъй като съгласно събраните доказателства престъпната дейност е извършвана от точно тези 6 лица.

Предстои обаче да бъдат направени експертизи, да бъдат разпитани нови свидетели и тогава ще могат да бъдат направени категоричните изводи. Очаква се да бъде назначена проверка дали схемата е била свързана по някакъв начин с държавния резерв.

От прокуратурата добавиха, че съдебното производство е образувано на 2 май по оперативна информация, събрана от МВР в минало време. Самите СРС-та обаче са били приложени от февруари - март тази година.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов, който е във Велико Търново, заяви, че не иска да влиза в режим на диалог чрез медиите с Гриша Ганчев.
„Смятам, че това, което са извършили компетентните органи - в лицето на ГДПОБ, НАП и специализираната прокуратура, е достатъчно.

Прокуратурата е тази, която преценява дали има достатъчно събрани доказателства, за да се повдигнат обвинения и дали да има 72-часова мярка", каза Цветанов.

Припомняме, вчера служители на ГДБОП и НАП неутрализираха организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения.

Задържани бяха шестима души за срок от 24 часа. Извършена бе проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.