Децата от пловдивското село Дълго поле, които бяха приети със съмнения за хранително отравяне в пловдивската Инфекциозна клиника, днес бяха изписани, съобщи БНТ.
Пробите за бактериална инфекция, взети от храната, която са консумирали децата, са отрицателни. Според специалистите най-вероятната причина за заболяването на учениците е вирусна инфекция.

В средата на миналата седмица шестимата първокласници се почувствали зле. След като обядвали в училище, децата започнали да повръщат. Постъпили в пловдивската  Инфекциозна клиника със съмнения за хранително отравяне. Взетите проби от храната показват, че причината за неразположението на децата не е в обяда.

Храната на децата се предоставя от кетърингова фирма. Всяка порция е опакована.

Стойна Делчева, директор на ОУ "Христо Ботев" в с. Дълго поле поясни, че храната запечатана, с всички нужни сертификати към нея, с прибори за еднократна употреба и салфетки.

Фирмата, която е със седалище в село Труд, осигурява храната на децата от 3 години. Освен в Дълго поле, тя доставя обяд на още 13 училища в областта. Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са проверили 9 нейни служители. Нарушения не са открити.

Д-р Камен Янков, директор ОДБХ в  Пловдив заяви, че служители на дирекцията са проверили хигиената на приготвянето в помещенията и начина на транспортиране, проследили са  продуктите, които са вложени в храната.  На проверяващите са били  предоставени всички необходими  документи.

Утре се очакват резултатите от още две изследвания - за ентеробактерия и за наличие на гризачи. Малко вероятно е обаче те да са причинили инфекцията у децата, заявиха от Агенцията по храните.
В същото време родителите настояват за по-обстойна проверка и контрол при храненето на децата им.