351 075 бюлетини, намерени в костинбродската печатница - годни, ама не съвсем. Това стана ясно на 3-часовото заседание на Софийски градски съд по делото „Костинброд" срещу бившия гл. секретар на МС Росен Желязков.

Манолова не била подала до медиите сигнала за костинбродската печатница
Още...

Магистратите приеха експертиза, касаеща иззетите при претърсване на 14 май 2013 г. от печатницата "Мултипринт" изборни бюлетини, предназначени за гласуване.

В експертизата вещите лица, натоварени с изготвянето й, са отразили, че 351 075 броя общо са годни за използване по предназначение. От тях 116 955 изборни бюлетини са годни да се използват, без да е необходима допълнителна обработка.

Останалите 234 120 броя според експертите са годни за използване, но след като бъдат нарязани и сгънати. Последната операция при подготовката на бюлетините е лепенето им в кочани.

Законовото изискване е бюлетините да бъдат слепени в кочан по 50 бр. Именно това внесе смут и в съдебна зала и защитата на обвиняемия Росен Желязков - адв. Трендафил Трендафилов реагира с въпроси към вещите лица.

Пред Темида експертите обясниха, че бюлетините са годни по текст и съдържание, но не можаха да посочат дали отговарят на техническите показатели. Оказа се, че те не са намерили нито един кочан, съставен от 50 бюлетини.

Адв. Трендафилов изреди решения на ЦИК, касаещи именно изискванията за бюлетините. Юристът неколкократно попита вещите лица дали са взели предвид въпросните документи, когато са формулирали експертизата си. Оказа се обаче, че становището им не е базирано на въпросните решения.

Освен това те за първи път се явяват в ролята на експерти, иначе и двамата - Красимир Вълев и Ваня Мишова, са адвокати. Те са запознати с изборния процес, тъй като Вълев е участвал в предишни избори като председател на Секционна избирателна комисия (СИК), а Мишова е била ангажирана като зам.-председател на СИК, но не във въпросните избори, когато гръмна скандалът "Костинброд".

Познавайки добре работата в СИК, самите те признаха, че не биха приели бюлетини във вид, при който не са разпределени и слепени в кочани по 50 бр., каквото е изискването, за да бъдат годни за използване.

Експертизата е имала за цел да отговори на два основни въпроса: Колко са били годните бюлетини и за кои изборни райони са били предназначени? Съответно - колко са негодните бюлетини и по какви причини? Общият брой на негодните бюлетини при изземванията е бил 121 712 бюлетини.

Делото продължава на 19 февруари 2015 г. от 10.00 ч.