Чинарът, който през последните дни провокира силен граждански интерес, е запазен и обгрижен, съобщи кметът на столичния район „Витоша" Стойко Дуков. Сухите клони на 60-годишното дърво, което се намира на бул. „Тодор Каблешков", са отрязани и третирани със специален препарат.

Предложението на природозащитници беше обсъдено в Постоянната комисия по опазване на околната среда към Столичен общински съвет. Специалисти от Лесотехническия институт и Института по горите към БАН направиха експертиза, която установи, че на този терен няма вековни дървета. Независимо от този факт инвеститорите от „Кауфланд" преработиха проекта, за да съхранят 60-годишния чинар и още три други дървета.

Припомняме, в началото на февруари жители на София се събраха на протест срещу планираното отсичане на вековните дървета.

Първоначално събитието бе организирано в защита на 200-годишния чинар, но впоследствие стана ясно, че освен него ще бъдат отсечени и още две вековни дървета - огромен Ясен, Fraxinus excelsior (на около 150-180 г.) с височина около 25-30 м. и още едно дърво, чиито вид не е определен, но е на над 100 г.

В социалните мрежи граждани дори организираха събиране на място с надеждата, че ще успеят да попречат на отсичането и да спасят вековните дървета.