Предсрочният парламентарен вот буди интереса на българите и в чужбина. Това стана ясно по време на второто заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, което се провежда в Министерски съвет.

МВнР е поискало разрешение от Македония да се проведат и там избори, обясни отговорникът за вота в чужбина заместник-министър Катя Тодорова. В съседката ни обаче режимът е разрешителен, тоест се иска разрешение за откриване на секции както в дипломатическото и консулското представителство, така и извън тях. Разрешение обаче е дадено само за консулството в Битоля и посолството ни в Скопие.

В Турция секции вероятно ще има на одобрените от ЦИК места, които са били 127 на предишните избори, като вече има пуснати заявления за две нови секции на територията на южната ни съседка.

Очакват се 142 секции в Европа, 12 в Африка и Близкия Изток, 8 в Америка. Това са приблизителни стойности за момента, уточняват от МВнР.

Към момента сигналите за злоупотреба с личните данни на българи, постъпили в Комисията за закрила на данните, са едва 11, похвалиха се пък от това ведомство. Стана ясно, че те са в пъти по-малко от сигналите за нередности в подписките за подкрепа при регистрация на партии и независими кандидати на предишните избори. От 11-те сигнала 7 са препратени от ЦИК, а 4 са били адресирани директно до Комисията.

Бордът отдели особено внимание на днешното си заседание на дискутиране проблемите с „мъртвите души" в избирателните списъци. Представители на граждански организации поискаха да знаят как близо 5,5 милиона е цифрата на притежаващите лични документи, издадени в България, а в списъците числото на гласоподавателите надвишава тази стойност с 1,4 милиона повече.

Няма мъртви души в списъците, това са всички с адрес у нас. 5,5 милиона не е точна цифра със сигурност. Това е становището на Иван Гетов от Министерство на регионалното развитие, чиято дирекция отговаря за избирателните списъци.

Предварителните списъци ще бъдат актуализирани преди отпечатването за гласуване, като ще бъдат отбелязани лицата, които нямат право да дадат своя глас, въпреки че са навършили 18 г. Ще бъдат заличени и онези, които са подали заявления за гласуване в чужбина, категоричен бе Гетов.

Предварителните списъци вече са близо до секциите, като и по електронен път може да се прави справка в коя секция може да гласува. Със смс-и всеки желаещ с ЕГН-то си може да получи адреса и номера на секцията, в която трябва да даде своя вот. Възможно е това да се получи като информация и със стационарен телефон за по-възрастните избиратели, обясняват още от МРР.

Проф. Михаил Константинов пък настоя на това, че проблемът с мъртвите души може да се реши лесно. Всяко лице има адрес в два списъка - постоянен и настоящ. При 95% от българите съвпадат адресите. 100% от хората в чужбина имат различни постоянен и настоящ. Ако отпечатаме тези по настоящ адрес, това ще е активна регистрация. Това може да стане още утре, категоричен е експертът.

В крайна сметка председателят на Борда Емилия Друмева обобщи като извод от днешното заседание визията, че изменение на закона към по-точна картина на списъците изисква активност на всички като граждани или избиратели.