ЧервенковаТрима души - двама чеченци и един българин, са задържани за стрелбата по Ваня Червенкова, потвърдиха за Днес+ от пресцентъра на полицията във Варна.

По-късно стана известно и името на единият от чеченските граждани - Яхия Хашиев. Той беше основен опонент на убития през 1999 година във Варна лидер на чеченците в България Абдула Патаев - припомняме, че сестрата на Ваня Червенкова - Вася, е била секретарка на Патаев.

Хашиев има ефективна присъда за сделка, при която успял да източи над 1 милиард стари лева за ДДС за компютърни платки, които трябвало да бъдат изнесени в Русия. На 22 август 2000 година Хашиев бе прострелян в коремната област с оръжие със заглушител, но оживя.

Стрелбата срещу Червенкова стана повод да бъде припомнен факта, че през 1997 година срещу нея и още 15 фирми е започнала проверка за крупна измама от 1 млрд. неденоминирани лева, присвоени от върнат данъчен кредит от ДДС след фиктивен износ на компютърни платки. Следствието и до момента не е приключило.

Червенкова е и основен свидетел по обвиненията срещу радиоводещия Боби Цанков. В деня, след като тя беше простреляна, Цанков спомена за конфликта й с руски престъпни групировки.