Пет необходими и спешни действия и една дългосрочна политика предлага ВМРО на управляващите за начало на разрешаването на Циганския въпрос.

Основното сред "петте мерки" е обвързването на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят. Това е начин за ограничаване на безотговорната раждаемост.

Мерките бяха представени на пресконференция от ръководството на ВМРО.

В нея участваха заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, както и председателите на Организацията в София и в столичния район „Сердика" Васил Христов и Николай Дренчев.

На пресконференцията беше изнесен и полученият тези дни от Брюксел отговор от Европейската комисия по писмото на ВМРО за проблемите с циганите от края на септември.

По думите на ръководителите на ВМРО, отговорът на еврокомисията е издържан в типичния брюкселски език, който е твърде далеч от реалните проблеми.

Това ни мотивира да се обърнем с изпълними предложения към управляващите у нас, споделят от ВМРО и предлагат въвеждане на форми на трудова повинност, като начин за получаване на квалификация и труд, при липса на други възможности.

Като начин за покриване н задълженията по сметки за комунални услуги, ВМРО предлага системата „труд срещу сметки". 

Четвъртата от неотложните мерки е свързана със създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на една гражданска гвардия.

Според ВМРО законът позволява това, а подобна мярка вече е неизбежна.

Петата необходима мярка е свързана със стриктно спазване и реални действия по съществуващите норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи, категорични са от ВМРО.

Това обаче са пет простички неща само на първо време, подчертаха от ВМРО и уточниха, че най-важното е държавата да поеме дългосрочен ангажимент.

Това означава целенасочена държавна политика за несоциализираните общности, като част от обща демографска политика.

Първата крачка според ВМРО е одобряване на план за действие и определяне на лице, което да е ясно отговорно за изпълнението на политиката.

Според ВМРО отпадането на циганските общности от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще е основен проблем за България. При настоящите катастрофални демографски тенденции в рамките на десетилетия страната ни ще изпитва огромни проблеми с мащабни несоциализирани групи.

Ние сме длъжни да решим Циганския въпрос - със или без желанието и участието на самите цигани. Циганският въпрос е най-вече наш въпрос. И ако не се намери решение за него, неминуеми са етническите сблъсъци, коментираха от ВМРО.