Да обичаме децата. За това призова синият лидер Иван Костов от парламентарната трибуна.

Трябва да покажем от тази трибуна как се обичат децата, иначе с превръщаме в едни диви хора, които преследват някакви лични цели, изтъкна той, по време на подновените дебати за задължителната забавачка за 4-годишните, продължаващи 3-ти ден.

Светотатство е задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, категоричен бе Костов. За мен е светотатство да слушам от тази трибуна, че някой ще прави учебна програма на 4-годишно дете и ще го учи, подчерта лидерът на ДСБ. Какво ще го учите, това е детенце на 4 години? Няма ли някой трезвомислещ тук да спре тези неща, настоя Костов.

Защо трябва да има учебна програма за толкова малки невръстни дечица и вие ще ги вкарвате в учебна програма и ще им задавате учебни часове във време, в което те през играта се обучават на възлови умения и през играта се възпитават и социализират, недоумява синият лидер.

Според него със закона се прави опит да се снеме отговорността от семействата за техните деца.

Мартин Димитров посочи от своя страна, че е грешна идеята, че държавата по-добре може да прецени от родителя кога детето да тръгне на забавачка. Някои деца се развиват малко по-бавно от други и родителите могат да преценят кога детето да отиде на детска градина, смята той.

Според Мартин Димитров, когато има повече средства за услугата детска градина и услугата е качествена, родителите сами ще си дадат децата там.
Не трябва да се прави политика на инат, подчерта още Мартин Димитров.