От днес общежитията на СУ "Св. Климент Охридски" в Студентския град остават без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация" София.

Иначе на всеки от блоковете на СУ са разлепени бележки, че спирането на водата е поради профилактика.

Студентите, които през летния сезон са останали да живеят в общежитията, вече започват да търсят алтернативни начини да се справят с проблема.

Те недоумяват къде са парите, които са заплатили за престоя си през летните месеци и защо няма пари в сметката на учебното заведение, въпреки, че наемите са по-високи от нормалните през семестъра.

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

Факт е, че университетът има една сметка и всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета постъпват в нея. От тази сметка се разплащат сумите за стипендии, заплати, разплащания с фирми и други.

От „Топлофикация" уточниха, че университетът им дължи за отопление на общежитията 834 хиляди лева.

На 14 юни е сключено споразумение между дружеството и учебното заведение, съгласно което дължимата сума трябва да бъде изплатена на 5 вноски.

Първата вноска трябвало да бъде направена на 12 юли - транзакция обаче няма. Втората вноска е насрочена за 12 август. От дружеството обаче са на мнение, че и това плащане няма да бъде реализирано.

Те поясниха, че на 27 юли е изпратено предупредително писмо с обратна разписка, в което се пояснява, че ако не се спазват сроковете, описани в сключеното споразумение, топлоподаването ще бъде преустановено.

От „Топлофикация" заявиха, че това положение ще се запази докато не се погасят задълженията в определените срокове.

Стана ясно още, че в някои блокове на СУ топлата вода е спряна заради извършвана профилактика, която е започнала на 4 август и ще продължи до 19 август.