Американските власти предприеха мерки за затягане на вътрешната сигурност преди вероятен военен удар срещу Сирия, отбелязва СиЕнЕн.

Припомняме, вчера американският президент Барак Обама обяви, че военна операция срещу Сирия все пак ще има, макар и ограничена като време и обхват. Но той подчерта, че крайното решение ще бъде взето от Конгреса, когато той започне работа в началото на септември след лятната ваканция. Първото заседание на Конгреса е насрочено за 9 септември.

ФБР и Държавният департамент по вътрешна сигурност предупреждават за покачен риск от кибер атаки след подобни такива от хакерите Сирийска електронна армия.

Една подобна такава атака удари сайта на „Ню Йорк Таймс" преди няколко дни и властите смятат, че е голяма вероятността да има повече хакерски атаки.

Предупрежденията от ирански официални представители срещу САЩ за евентуален удар в Сирия също могат да доведат до предупреждения за възможни терористични заплахи на територията на Съединените щати или на интересите на Вашингтон в чужбина, обявиха високопоставени лица от американските служби за вътрешна сигурност.

ФБР е поискал от агентите си в САЩ да се фокусират върху течащи разследвания, свързани със Сирия и районите около близкоизточната страна, като проверяват контакти и информация, също така да „удвоят усилията си", заяви американски източник.

Иран и ливанската групировка „Хизбула" се намесиха в двугодишната сирийска гражданска война на страната на режима на Башар Асад.

Известно е, че „Хизбула" има източници за спонсориране в САЩ и властите често са притеснени, че тези средства могат да бъдат използвани за тероризъм.

За разлика от американските военни операции срещу Либия и Ирак, които доведоха до хиляди проверки на ФБР на имигранти в САЩ, от Бюрото обявиха, че кризата в Сирия няма да доведе до такъв ход.

Сирийската диаспора в САЩ наброява малко по-малко от 150 хиляди сирийци, според данни на US Census за 2010 година. Сирийски имигранти предимно живеят в Пенсилвания, Илинойс и Ню Джърси.