Промени в Наказателния кодекс, касаещи отпадането на давността за престъпления на комунистическия режим в България, обещаха да внесат в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ по инициатива на Движение „22 септември".

Формацията на Евгений Михайлов даде брифинг в кулоарите на парламента, заедно с народния представител от опозицията Димитър Главчев.
Според Михайлов ние сме единствената държава в света, която 70 години след преврата на 9 септември продължава да бъде управлявана от същата партия и от агенти на репресивния апарат на комунистическия режим.

Михайлов цитира решения и декларации на Народното събрание от миналото, които обявяват комунистическия режим за престъпен и посочи, че именно поради тази причина е време да се потърси и отговорност от онези, виновни за хилядите жертви на режима.

Необходимо е най-после да изтрием срама, а децата ни да учат и да знаят причините за днешния упадък в морално и икономическо отношение, настоя Михайлов.

Запитан дали „не вадят скелета от гардероба" в опит да го облекат с тялото на Бойко Борисов, Димитър Главчев отвърна, че проблемът изобщо не е скелет, а си съществува и до днес от плът и кръв.

На въпрос защо Михайлов и съратниците му не са внесли подобен законопроект по време на миналия мандат, когато ГЕРБ са имали възможност без проблеми да прокарат подобен закон, той отвърна, че „тогава все още са хранели илюзии, че демократичният процес е стигнал прекалено далеч, за да се случват неща, познати от онези времена".