Втори ден продължават дебатите в НС по бюджета на ДОО. От левицата още в началото на пленарния ден започнаха с атаките към вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Последно:
След ден и половина дебати пенсионната реформа бе приета. . От 135 гласували, "за" се обявиха 82, 51 бяха "против", 2 въздържал се от атака  и 1 независим. За бяха депутатите от ГЕРБ и 4 независими

Припомняме, вчера - след 15-часово заседание, завършило след полунощ, парламентът не успя да приеме пенсионната реформа, поради липса на кворум.

Според Драгомир Стойнев от Коалиция за България скандален е начинът, по който управляващите се опитват да прокарат пенсионната реформа.

Единствената цел на тази реформа е да се разруши доверието в социално осигурителната система, смята социалистът.

Г-н Дянков, единствено вас обвинявам за това, обърна се Стойнев към финансовия министър, който дойде в пленарна зала, за да слуша дебата.

Вие демотивирате хората да се осигуряват, допълни той.

Ясно е, че вие не искате да живеете в България, смятате да си съберете багажа и да се махнете от тук, но тук остават хора, посочи още социалистът, визирайки изказване на финансист номер 1, който преди време каза, че след този мандат, няма да остане в управлението на България, а ще се реализира извън пределите на страната.

Всички страдат от този бюджет, г-н Дянков, заяви още червеният депутат. По думите му нищо не налага увеличаването на пенсионната възраст. Вие правите геноцид на българската нация и това няма да бъде подкрепено по никакъв начин от нас, категоричен бе Драгомир Стойнев.

В късния следобед - пред полупразна зала и само трима министри - започна и второто четене на Бюджет 2012. Депутатите спряха часовника и ще дебатират до приемането
Още...

Поздравявам всички бивши, настоящи и бъдещи студенти и им пожелавам да успеят да се пенсионират. Това пък заяви депутатът от ДПС Четин Казак.

По думите му движението няма да подкрепи пенсионната реформа. Той критикува изтеглянето на пенсионната реформа с няколко години напред и то без съгласието на синдикатите. За нас това е недопустимо поведение, категоричен бе Казак.

И той не спести критиките си към финансовия министър. По думите на Четин Казак Симеон Дянков се опитва да прокара "реформа в кавички" заради едно -" химерно очакване с това
да се подобри бюджета на ДОО".

Дебатите по пенсионната реформа продължиха с остро противопоставяне между парламентарните групи.

От първия ден на нашето правителство видяхме проблемите на ДОО, че те не само не се решават, но се и задълбочават, заяви от своя страна социалният министър Тотю Младенов.

Чух хора, които не са правили реформи, а са задълбочавали проблемите в системата, да ни дават акъл какво да правим, възмутен бе той.

В цяла Европа се правят реформи в пенсионната реформа, посочи министър Младенов. Според него правителството предприема непопулярни мерки, но полезни за България.

Нямаме друг изход освен да предприемем тези болезнени мерки, категоричен бе социалният министър.

ГЕРБ започна война срещу народа си, обяви БСП
Още...

Какво реформирате бе, господа управляващи, попита на свой ред Петър Димитров от БСП. Отнемате права на всички и всякакви, подчерта той. Как решихте на какви години да се пенсионират хората, попита Димитров.

Той поиска да разбере как е изчислено, че мъжете трябва да се пенсионират на 65 години, а жените на 63. Как изчислихте, че българският мъж не може да си върши работата след 65 години, а българската жена след 63, попита социалистът. От къде падат тези години от ГЕРБ като подарък за хората, попита още той. Петър Димитров изтъкна, че управляващите се опитват да намалят пенсионерите, за да намалят дефицита в ДОО.

В това има фашистки елементи, посочи червеният депутат и определи, че правителството на ГЕРБ е най-реакционното от десетилетия.

"Вие ни връщате в 19 век, но искам да ви напомня, че след 19 век идва 20 век. След Маркс идват Хитлер, Мусолини и Сталин", категоричен бе той.

Красимир Велчев от ГЕРБ обвини опозицията в "партизанска политика" заради снощното пропадане на гласуването. Тези, които са изпратени тук са, за да работят и получават своите заплати и доходи от бюджета, от всички данъкоплатци, изтъкна той. Не е допустимо, когато се обсъжда пенсионната реформа, председателят на социалната комисия да си отиде от парламента, посочи Велчев. Дано депутатите погледнат по-сериозно на работата, за която са изпратени тук, заяви Велчев.

Ние обсъждаме мярка със стратегическа насоченост, заяви в пленарна зала Иван Костов от Синята коалиция по време на дебатите за бюджета на ДОО.

По думите му "дерайлирането на пенсионната система" е предизвикана още от правителството на Симеон Сакскобургготски и продължено и при тройната коалиция.

Вдигането на пенсионната възраст няма да даде ефект сега, а едва след няколко години, смята Костов. С тези ходове замазвате проблемите, сътворени от тройната коалиция, изтъкна той.

Според синия лидер с предложенията си за пенсионна реформа управляващите "посипват с пепел проблема" и замазват грешките на предходното правителство.

Критиките на опозицията за пенсионната реформа Снежана Дукова от ГЕРБ определи като "връх на политическата наглост". Тя даде за пример вчерашното отсъствие на депутатите от опозицията, които по думите й си тръгнали, за да спят. Дукова се обърна към опозицията с думите: "В черква се молете, ако трябва, нашата реформа да успее".

Михаил Миков от БСП бе развеселен от думите на депутатката от ГЕРБ и подчерта, че среднощната работа явно води до някои психични отклонения.