Продължава анализът по делото за източването на САПАРД, съобщи главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на ВСС.

Той бе категоричен, че прокуратурата ще изготви протест срещу оправдателната присъда след обстойно разглеждане на всички данни, получени от анализа.

Припомняме, миналия месец Марио Николов, Людмил Стойков и още няколко души бяха оправдани от Софийския апелативен съд по обвинението, че са изпрали близо 7 и половина милиона евро, източени от програма САПАРД.

Главният прокурор се разграничи от направеното преди няколко дни изявление на прокурор Манчев по същото дело и допълни, че всеки трябва да носи отговорност за думите си. По повод присъдата той коментира: „Каквото решение вземат колегите, то ще е суверенно и аз ще го подкрепя".

Велчев отказа да коментира изказването на своя заместник - прокурор Тонева по делото на Марио Николов поради личното естество на думите й.

Припомняме, зам.-главният прокурор Галина Тонева допусна възможността прокуратурата да е допуснала грешка по делото САПАРД. Със същата степен на вероятност прокурор Тонева не изключи обаче оправдателните присъди да са и заради нови доказателства, събрани от втората съдебна инстанция.

На въпрос за членовете на Конституционния съд главният прокурор заяви, че президентът още не е направил официално нито една номинация и би било несериозно да се коментира темата преди това да се е случило.

Припомняме, вчера бяха внесени предложенията за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. ГЕРБ предлага Анастас Анастасов. Номинацията на "Коалиция за България" е Татяна Върбанова. Синята коалиция издига кандидатурата на Екатерина Михайлова, а независимите народни представители - на Венета Марковска.

Изслушването на кандидатите в правната комисия ще бъде на 24 октомври, а глусуването в пленарната зарла на 31 октомври.