Турция наложи серия от икономическия и финансови санкции на Сирия. БиБиСи цитира изказване на турския външен министър Ахмет Давутоглу, който на пресконференция обяви, че правителството на президента Башар Асад е „отишло до края на пътя".

По думите му сирийският режим се намира в безизходна ситуация и предпочита да репресира собствения си народ, вместо да предприеме демократични реформи. От думите му стана ясно, че Турция ще прекрати всички финансови отношения със Сирия и ще замрази активите на сирийското правителство.

Подобни стъпки ще бъдат предприети срещу някои добре известни бизнесмени, които подпомагат режима, допълни министърът. Анкара е на път да блокира доставките на всички оръжия и военно оборудване за Дамаск. Освен това се замразява споразумението за сътрудничество със Сирия, съгласно което министри от двете страни се срещаха няколко пъти в годината, за да обсъждат заедно общи проекти.

Давутоглу увери, че Турция няма да предприеме никакви мерки, които биха засегнали народа на Сирия, но предупреди, че такива ще има по отношение на режима и сирийската администрация. В тези трудни времена Турция ще продължи да подкрепя сирийския народ, защото сме убедени, че делим едно бъдеще и ще изградим това бъдеще заедно, допълни министърът.

Вчера Давутоглу обяви, че не изключва възможността за военна интервенция срещу режима на Башар Асад. Той обясни, че Анкара е готова за „всеки сценарии" и че военната намеса остава като опция, ако Асад не се вслуша в международната общност.

Само преди седмица Арабската лига също наложи серия санкции на размирната страна. Като част от тях авиокомпаниите от Обединените арабски емирства ще прекратят полетите си до Сирия от следващата седмица.