Ексцентричният президент на Световната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов заяви, че либийският лидер Муамар Кадафи му е казал по време на партия шах, че не планира да напусне властта или да напусне страната, предаде „Франс Прес".

Руснакът, който твърди, че е приемал у дома си извънземни, посети Джамахирията, докато боевете в нея не стихват. Той игра и с големия син на Кадафи Мухамад, който е и председател на олимпийския комитет. „Интерфакс" съобщи, че двамата са играли Сицилианска защита.

Срещата (с Кадафи) продължи около два часа, поиграхме", посочи пред руската агенция Илюмжинов. Кадафи заявил пред боса на ФИДЕ, че няма да напусне Либия, като подчертал, че това е родната му земя, където са загинали децата и внуците му. „Не съм нито премиер, нито президент, нито крал. Никога не съм заемал някакъв пост, от който да се отказвам сега", казал полковникът на Илюмжинов.

Руснакът коментира, че по време на посещението си в Триполи е видял много разрушения в Триполи. Припомняме, западът от месеци бомбардира Либия в опит да спре конфликта между Муамар Кадафи и опозицията.

Русия предложи да посредничи за прекратяване на насилието, а специалният пратеник на Кремъл Михаил Маргелов трябва в близките дни да пристигне в Триполи. Дипломатът заяви, че е готов да проведе разговори с Кадафи, но не е получил такава заповед от Москва. Дмитрий Медведев на няколко пъти призова либийския лидер да се оттегли в името на мира.