На 27.06. от 13:00 часа "Национална Съпротива" организира протестен митинг пред Столична община срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, под чийто патронаж се провежда и гей парадът, съобщиха самите те до медиите.

Националистите протестират, че при наличието на толкова много проблеми в София, сред които цигани, бежанци, инфраструктура и още много други, Столична община в лицето на Фандъкова ще изразходи общински средства именно за такива събития (гей парадът е насрочен за събота, 27.06., бел. ред.) и обвиняват столичния кмет, че е марионетка, служеща на частни организации, финансирани от чужди страни.

В 14:00 часа ще започне тяхното анти-гей шествие под наслов "Да запазим децата от разврата". Содомията не е право, а извращение, убедени са те и заявяват, че ще се борят да запазят морала на българското семейство и деца и няма да допуснат поругаване на българските традиции.

Те също така молят всяка медия, която ще излъчва репортажи и ще пише статии по темата, да потърси тяхната гледна точка по този проблем, а не да интервюира националисти, нямащи нищо общо с въпросното мероприятие, защото смятат, че като постоянни организатори на различни подобни инициативи, имат пълното основание самите ние да изложим публично позициите си.

Припомняме, предстоящият гей парад в събота традиционно бе подкрепен от посланиците на много държави у нас.

В декларацията, подписана от 18 посланици, се призовава да има "образование" в тази насока "Ние все още не сме постигнали тази цел - дискриминацията продължава да съществува навсякъде, включително и в България", твърдят подписалите посланици.

"Образованието по темата за ЛГБТИ хората ще помогне за изграждането у бъдещите поколения на разбиране по тази тема и за предотвратяване на дискриминацията", гласи още изявлението на посланиците.

Организаторите на парада също се обявиха за толерантно отношение, което се възпитава още в училище.