270 досиета за католически свещеници, заподозрени в педофилия и сексуален тормоз, са открити от специална комисия, която се занимава с подобен род жалби в Белгия.

След като на 23 април папа Бенедикт ХІ прие оставката на епископ Вангхелув, който призна за такива действия, огромно количество жалби са залели комисията.

През 2008 година брюкселски съд призна абат Робърт Бореман за виновен за педофилия и отсъди на католическия свещеник присъда от 5 години затвор.
Делото бе започнато след жалба на родителите на детето - жертва. Абатът бе обвинен в сексуален тормоз над 11 годишното момченце, който е продължил няколко години.

Припомняме, от повече от две години секс скандал тресе римокатолическата църква, който не само не отзвучава, но и набира скорост.

Миналата година бе публикуван доклад, в който високопоставени фигури от ръководството на ирландската католическа църква бяха критикувани остро заради опита им да скрият стотици случаи на издевателства над деца, започнали още през 70-те години на миналия век.

Откачалото Ватиканът не реагира и възприе първите разобличения от преди две и повече години като местен скандал, който не излиза извън границите на Ирландия.

В последните месеци на сериозни критики са подложени и католическите църква в Холандия, Австрия и Швейцария, където се отправиха обвинения срещу редица местни свещеници.

Затова и миналата седмица папата изпрати послание с мерки, за процеса на "покаяние, оздравяване и обновление", а вече уволнените епископи са двама.