Добрата храна освен гориво и начин на живот, е възможност за бизнес, но тя е и най-вече философия. Това заяви заместник-министърът на земеделието Васил Грудев по време на конференция на тема „Добрата храна е сила". Според него добрата храна трябва да е възможно най-достъпна до потребителите и трябва да е оазис в забързания начин на живот, който да ни казва откъде идваме и къде отиваме. Добрата храна е ангажимент и отговорност, категоричен бе Грудев.

Секторите плодове и зеленчуци в общата селскостопанска политика, по мнението му, досега са били неглижирани. Затова в новия програмен период за тези сектори плюс сектор животновъдство са заделени 15% от общия финансов ресурс. Хибридните сортове обаче, както Васил Грудев предупреди, заливат пазара ни. Според него трябва да пазим родните сортове, дори и това да е неизгодно за производителите.

Затова и трябва да има държавна помощ за сортове, заплашени от генетична ерозия. Според Васил Грудев контролът върху качеството на храните се ползва като инструмент за правене на политика, а реално трябва да е безпристрастен.

В голяма част нашият потребител не вярва на качеството на храната, която се предлага в търговските вериги, изтъкна заместник-министърът.

Професор Петър Атанасов алармира, че над 50% от децата имат висока форма на затлъстяване. Според него това се дължи на лоши хранителни навици, некачествена храна и ниска степен на двигателна активност. Храненето има отношение към здравето и икономиката на всяка една държава, подчерта той.