Първо, Трето и Шесто районно управление на Столичната полиция са осъществили успешни акции срещу взломните кражби в столицата, съобщават от пресцентъра на МВР.

Служители на Трето районно управление са задържали двама младежи от фен-клуб на столичен футболен отбор в момент на взломна кражба от автомобил.

На 6-ти януари двамата младежи - А.Х. на 30 г. и Е.М. на 23 г., са били забелязани да слизат от лек автомобил БМВ. А.Х. пресякъл булеварда и застанал до заведение, пред което бил паркиран Форд със софийска регистрация. Тогава Е.М. отворил багажника на чуждата кола и отмъкнал кафява кожена чанта.

При опитите да бъде задържан от служителите, той оказал яростна съпротива, хвърлил чантата на земята и побягнал към улица „Пиротска", като успял да се изплъзне. Съучастникът му се възползвал от суматохата и избягал с колата.
При организираната незабавна акция по задържането на крадците те били открити по домовете си в квартал „Филиповци".

При огледа на „БМВ"-то служителите на реда се натъкнали на парче метал с форма на ключ и шестограм, пригодено за взломяване на автомобили. Разбитата от Е.М. кола била по метода на т.нар заглушаване на алармата на возилото с „тапа.

В откритата и иззета кожена чанта имало вещи и служебни документи на притежателя на разбитата кола. Единият от задържаните крадци в Трето районно управление - А.Х., е известен за хулиганство и съпротива на органите на властта и палеж на имущество със значителна стойност.

Младежът е член на фен-клуб на столичен футболен отбор и вече е задържан за футболно хулиганство през 2009-та година. Съучастникът му Е.М. е член на същия фен клуб и изпълнява функциите на стюард по време на футболни срещи. През миналата година е арестуван за дребно хулиганство.

На 13 септември след футболното дерби предизвикал и участвал в масово меле, задържан е от полицията и предаден на съда, който го осъдил на глоба и забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 18 месеца.

При друг случай криминалисти от Шесто районно управление са задържали трима стари познайници на полицията за кражби на вещи и гориво от автосервиз в Овча купел и взломна кражба от вила в село Войняговци. Собственикът на разбитата вила, който притежавал и автосервиза, сигнализирал в полицията на пети януари.

Пред полицаите разказал, че на Коледа посетил имота си в селото и заварил взломена ПВЦ-дограмата на прозореца на едно от помещенията. От къщата липсвали цветен телевизор, микровълнова печка, видео-плеър и други битови уреди.

Подалият жалба се съмнявал в един от младежите, работещи в автосервиза му. С.И. на 25 г. бил задържан в районното управление. В хода на разследването били установени и задържани и съучастниците му - Ц.Е. на 20 г. и К.Д. на 23 г., които също били служители в автосервиза.

Междувременно станало ясно, че в края на декември тримата откраднали декодер за цифрова телевизия от автосервиза. По същото време извършили и три кражби на дизелово гориво - източили по 30 - 40 л от камиони, които трябвало да охраняват на паркинга на автосервиза.

Лидер на групата бил К.Д., регистриран за притежание на наркотици, унищожаване и повреждане на имущество, кражби и взломни кражби от возила. Съучастниците му също са известни на полицията - С.И. - за притежание на дрога, Ц.И. - за кражби и притежание на наркотици. Тримата младежи са задържани в местното районно управление с полицейска мярка за 24 часа.

При друг случай крадци от жилище били спипани след адекватната реакция на собственичката и бързата намеса на полицаи от Първо районно управление на СДВР. Двамата извършители са задържани за 24 часа. На пети януари около 19:30 часа собственичка на апартамент в кооперация на булевард „Иван Асен ІІ" паркирала колата си и забелязала съмнителен мъж, който не отделял поглед от терасата на нейното жилище, намиращо се на втория етаж.

Съобразителната жена останала в автомобила си и забелязала светлина от фенерче и щорите на прозореца й да се движат неестествено. Веднага й минало през ума, че в жилището има крадец, а мъжа, който стоял на тротоара е негов съучастник. Този, който дебнел долу, се качил в паркиран автомобил, а жената тръгнала с включени дълги светлини срещу него. Междувременно крадецът скочил от терасата на втория етаж и побягнал по улицата.

Собственичката сигнализирала на телефон 112 и скоро след блокиране на района двамата били задържани от полицейски автопатрули на 1 РУП. Жената категорично разпознала извършителите на престъплението.

При извършения оглед на апартамента се установило, че крадецът е взломил с отвертка ПВЦ-дограмата и отмъкнал ръчен часовник и сребърни бижута.

Единият от задържаните - И.Т. на 38 г. от София е регистриран за взломна кражба от офис на фирма. Съучастникът му Ф.М. на 37 г., също софиянец, до момента не е попадал в полезрението на полицията. Води се досъдебно производство. Материалите по случая са докладвани на Софийска районна прокуратура.

При друг случай при акция на криминалисти от Шесто районно управление бил задържан рецидивист, специалист по взломни кражби на вили, обявен за общодържавно издирване. 30 годишният К.С. извършил 12 престъпления за три месеца, е задържан за 72 часа.

Специализираната полицейска операция по залавянето на издирвания за извършени взломни кражби от къщи и вили в кварталите „Горна баня" и „Княжево", се провела вчера следобед в ж.к. „Лагера", където К.С. бил спипан от полицаите. При обиск у него са открити три топчета хероин. Наркотикът бил иззет, а задържаният - доведен в районното управление.

По време на разпитите той признал, че от края на септември до Нова година разбил 12 вили в двата квартала. Обикновено избирал отдалечени къщи, които рядко се посещавали от собствениците. Крадецът набелязвал вещите за крадене и дори преспивал в чуждите къщи. Откраднатото имущество - електроуреди и инструменти, изработени от метал, товарел на колата си и предавал в пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали в Овча купел, Горна баня и Княжево.

При обиск в дома на родителите на задържания служителите на реда иззели вещи, отмъкнати при един от набезите му.
Разследващият екип работи по установяване на цялостната му престъпна дейност. К.С. е регистриран за пласиране и притежание на дрога, за кражби, за пътнотранспортно произшествие след употреба на алкохол, три пъти е осъждан за различни престъпления.