Лидерът на опозиционната украинска партия „Баткивщина" Арсений Яценюк заяви, че президентът Янукович може да подпише на 17 декември споразумение за стратегическо партньорство с Русия.

По наши данни проектът за партньорство е готов, парафиран е, но Янукович още не се е решил да го подпише. Той планира да стори това на 17 декември, заявява Яценюк по време на брифинг в щаба на опозицията на киевския Майдан, цитиран от „Новости".

По повод вчерашната среща в Сочи между Путин и Янукович се появиха информации, че на нея е подписано присъединяването на Киев към Митническия съюз.

От Кремъл опровергаха това, обяснявайки, че двамата президенти са говорили по предстоящото заседание на междудържавната комисия Русия-Украйна. Тя ще се проведе именно на 17 декември.

От администрацията на Янукович също опровергават категорично, че са подписвани каквито и да е било документи, свързани с Митническия съюз. Обсъждани са въпроси за търговско-икономическото сътрудничество и по подготовката на бъдещия договор за стратегическо партньорство.

На брифинга лидерите на опозицията - Яценюк (Баткивщина), Тягнибок (Сводоба) и Кличко (УДАР), обявиха и трите условия към управляващите, при изпълнението на които са готови да седнат на масата за преговори с властта.

Исканията са за освобождаване на всички политически затворници и на тези 16 души, задържани по време на протестите на Майдана, наказване на всички виновни за насилието срещу протестите, както и оставка на правителството.

След това опозицията ще преговаря за съставяне на техническо правителство, което да подпише споразумението с ЕС.