Милиардерите са все по-бедни и по-малко вследствие на световната финансова криза, е основният извод от тазгодишната класация на сп. „Форбс". 793 души са намерили място в ранглистата на „Форбс" срещу 1125 за 2008 г. 

Благодарение на нея основателят на „Майкрософт" Бил Гейтс все пак успя да се изкачи на върха като най-богат човек на планетата със състояние от 40 млрд. долара, втори е Уорън Бъфет с 37 млрд. долара, а трети е мексиканският милиардер Карлос Слим Хелу с 35 млрд. долара.

238 млрд. долара е загубила първата десетка, като Гейтс отчита загуби от 18 млрд. долара, а Бъфет и Слим по 25 млрд. долара.

Най-пострадали от финансовата криза са Русия и Индия. Това позволи на САЩ да има най-много свои представители в класацията, така и Ню Йорк да си върне старата слава на град с най-много милиардери, следван от Лондон и Москва.

В Русия има 32-ма милиардери - срещу 87 допреди по-малко от година. Най-богат руснак е Михаил Прохоров със състояние 9.5 млрд. долара. След него се нареждат собственикът на лондонския футболен клуб Челси Роман Абрамович с 8.2 млрд. долара, президентът на „ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов със 7.8 млрд. долара, Михаил Фридман с 6.3 млрд. долара и Владимир Лисин с 5.2 млрд. долара.