След най-експресните преговори досега, продължили едва два часа, ГЕРБ и „България без цензура" не се разбраха.

Не била представена политическа позиция на партията на Николай Бареков за консултациите. „По преценка на нашия екип те не можеха да продължат като разговори по същество", обясни Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

След като разговорите по същество приключили предсрочно, дамите на Бойко Борисов обяснили визията на партията-победител за следващия кабинет. Надяваме, че това е помогнало на нашите колеги да се ориентират в политическото си присъствие, посочи Бъчварова.

Само първите четири приоритета на ГЕРБ обаче са обсъдени днес, като единствено по точка 1 се разбрали двете формации, а именно за евро-атлантическата ориентация на страната ни. По останалите приоритети ГЕРБ и ББЦ имали диаметрални различия.

„Препъни камък" се оказала данъчната политика, стана ясно след преговорите.

Все пак хората на Николай Бареков били склонни да отстъпят от предизборните си обещания. Това ни притесни, каза Менда Стоянова. Според нея това не би било легитимно и пред избирателите на ББЦ.

Водим разговорите преди всичко от уважение към българските избиратели, посочи тя и изтъкна, че хората са дали гласа си за една или друга партия заради политиките, които тя им е предложила.

Цецка Цачева сподели, че приоритетите на ГЕРБ чувствително се разминавали с пропагандирането от ББЦ. Тя критикува поведението на хората на Бареков днес, а именно, че са готови да се откажат от предизборните си обещания.

„Ние не подкрепяме такъв морал в политиката", категорична бе Цачева. Според нея не е редно да се обещават едни политики на избирателите само с цел да се влезе в НС, а след това да се отстъпи от тези обещания.

„Бързичко установихме, че доста ни се раздалечават позициите", призна Светлин Танчев от „България без цензура". Той се опита да обясни най-кратките до сега преговори между ГЕРБ и друга политическа сила за съставяне на нов кабинет с думите, че в „България без цензура" никога не са претендирали, че са по дългите и сладки приказки.

„Дойдохме с нагласата да бъдем максимално прагматични, да видим къде може да намерим общи приоритети и неща и да видим дали може да се върви към стабилно правителство", обясни още Танчев, но призна, че хората на Бареков са се почувствали достатъчно малки и са разбрали, че ГЕРБ нямат нужда от тяхната помощ.

Гледаме да не си губим времето. В момента българският народ очаква работа и не е време за празни приказки", отсече Танчев.

„Ние дойдохме с намерението да създаваме нормална среда за формиране на следващо управление за България", обясни намеренията на „България без цензура" и Румен Йовчев.

Той разкри, че те са дошли с очакванията да видят скелет на управленската програма на ГЕРБ, а са анализирали единствено тяхната програма.  „Открихме значителни различия в нашите две програми", призна още Йончев.

В отговор на това Румяна Бъчварова от ГЕРБ допълни, че основната причина за неуспешната коалиция между ГЕРБ и ББЦ е фактът, че „женският" екип за преговори на партията на Бойко Борисов не са разбрали от къде точно тръгват „България без цензура", коя точно е тяхната програма. „Не разбрахме от къде тръгват, за да знаем до къде ще стигнат",  заяви герберката.

„Не срещнахме доверие от страна на ГЕРБ", „върна топката" Светлин Танчев.

Стана ясно още, че хората на Николай Бареков са пропуснали шанса си за съвместни преговори с партията на Бойко Борисов. Няма да има втора среща с ББЦ, категорична бе Цецка Цачева.

Йончев също увери, че ББЦ няма да участва в управлението. Целта на днешната среща, според него, била да не се допусне следващото правителство да бъде правено под натиск. Няма да бъдем златен пръст, увери още Йончев.

Все още от ББЦ не са наясно ще подкрепят ли правителство, предложено от ГЕРБ.

От партията победител не дадоха категоричен отговор дали преговорите с участието на бившите им съпартийци Трайчо Трайков от Реформаторския блок и Светлин Танчев от ББЦ е провокация.

На днешната пресконференция стана ясно нещо важно за вчерашната среща с Патриотичния фронт - ГЕРБ не възразявали да се проведе референдум за членството на Турция в ЕС, ако възникне ситуация, в която страната ни да трябва да ратифицира присъединителния договор на южната ни съседка в общността.