Общо 379 100 лева са изплатени досега като еднократни помощи по правилника за социално подпомагане на пострадали от наводненията жители на област Враца, съобщи Сашка Началнишка, директор на Регионалната дирекция „Соционално подпомагане" (РДСП), цитирана от БТА.

Съгласно чл.16 от правилника пострадалите могат да поискат и ако бъдат одобрени, да получат еднократна помощ в размер на 325 лева. Подадените молби от пострадали хора в различни населени места в областта към момента са 1517 и досега са издадени 1239 заповеди, каза Началнишка.

Общо 151 молби са изпратени в други регионални дирекции за проверка, тъй като подалите ги имат постоянен адрес в населени места извън област Враца, допълни Началнишка.

Най-много молби за еднократна помощ са подадени в община Мизия - 971, въз основа на които са издадени вече 875 заповеди и има само един отказ. Предвидените средства за тези заповеди са в размер на 274 625 лева и са изплатени на хората, уточни Сашка Началнишка.

Молбите за еднократна помощ в общините Борован и Бяла Слатина, които също бяха засегнати от бедствията, са общо 448, като въз основа на тях са издадени 334 заповеди за изплащане на помощ. До момента са изплатени 103 625 лева по 328 заповеди.

Общо 86 молби от пострадали в общините Враца и Криводол са подадени в общинската дирекция "Социално подпомагане" във Враца, издадени досега заповеди са 49, отказана е помощ в два случая.

В Хайредин и Мездра пострадалите са малко и одобрените за помощи вече са ги получили, допълни директорът на РДСП във Враца.